Traduceri din presa de limbă maghiară din România. Revista presei maghiare Nr. 9/01.05.2009 – 15.05.2009

Traduceri din presa de limbă maghiară din România. Revista presei maghiare Nr. 9/01.05.2009 – 15.05.2009

Szekely hirmondo, nr. 17 – 01-07.05.2009
Și președintele statului a participat la congresul UDMR
Băsescu promite autonomie culturală
Semnează: Sycul Press

În cuvântarea susținută la al IX-lea congres al UDMR, președintele Traian Băsescu a insistat asupra adoptării cât mai urgente, în parlament, a legii privind minoritățile, care include și autonomia culturală.

Președintele statului a declarat că susține fără rezerve descentralizarea, amplificarea autonomiei locale, ilustrând acest lucru prin mai multe exemple din domeniul învățământului, sănătății și agriculturii. El și-a exprimat speranța că acest lucru poate fi realizat încă în cursul acestui an. România nu a devenit un stat modern, iar amplificarea autonomiei locale i-ar putea veni în ajutor în această problemă.

Băsescu s-a pronunțat pentru drepturile privind minoritățile. El a arătat că toate minoritățile trebuie să aibă dreptul la păstrarea identității culturale și istorice. Minoritățile naționale adaugă valoare țării, o fac mai frumoasă și reprezintă punți către alte state. El a accentuat: speră ca legea privind minoritățile – care include și autonomia culturală -, care s-a împotmolit în ciclul trecut, să fie adoptată cât mai curând în Parlament.

Președintele a amintit separat în cuvântarea sa de județele Covasna și Harghita. El a accentuat: cunoaște relativ bine cele două județe, unde copiilor din familiile maghiare le lipsesc posibilitățile.

În aceste familii se vorbește doar în limba maghiară. Copiii care încep școala nu pot începe învățarea limbii române asemeni copiilor care provin din familii românești. Ministerul educației trebuie să acorde o atenție specială acestui fapt, pentru ca elevii din cele două județe să poată învăța bine limba română, deoarece fără acest lucru vor fi incapabili să se afirme – a declarat.

El a atras totodată atenția asupra faptului că volumul investițiilor este deosebit de scăzut în cele două județe. Trebuie găsită o posibilitate pentru ca nu numai firmele din Ungaria să investească în cele două județe. Acest teritoriu dispune de un bun potențial și de posibilități deosebite – a adăugat el.

Haromszek, nr. 5667 – 04.05.2009
Autonomie pentru Pământul Secuiesc

Vineri după-amiază s-a desfășurat la Miercurea Ciuc conferința internațională pe tema autonomiei, în cadrul căreia au fost prezentate exemple elocvente de autonomii europene funcționale, după care a avut loc un schimb de idei despre aspirațiile autonomiste maghiare transilvănene. Pe lângă politicieni maghiari transilvăneni și din Ungaria, au luat cuvântul și reprezentanți basci și flamanzi.

În discursul său de deschidere, Raduly Robert – primarul din Miercurea Ciuc – a îndemnat la susținerea autonomiei teritoriale, deoarece aceasta ar trebui să fie pentru noi precum credința în Dumnezeu, indiferent de religie. Tamas Sandor, președintele Consiliului Județean Covasna, a subliniat că în probleme mai importante este nevoie de solidarizare. A dat ca exemplu Asociația Județelor și Orașelor de pe Pământul Secuiesc: în momentul înființării ei, nu a fost ușor să fie depășite gândirea de tip scăunal, granițele de județ și convingerile politice, însă în final, s-a reușit configurarea unitară a Pământului Secuiesc, iar acest lucru este o adevărată piatră de hotar în solidarizarea minoritară națională maghiară.

Europarlamentarul FIDESZ, Becsey Zsolt, a abordat problema autonomiei în contextul diferitelor principii de bază ale UE, semnalând în final că înainte de aderarea la eurozonă, statele occidentale nu vor interveni în fapt în interesul soluționării numeroaselor probleme din Bazinul Carpatic, în schimb ele se așteaptă ca statele postcomuniste să soluționeze aceste probleme. Din cauza acestui deficit de civilizație, România ar putea avea de-a face cu un dezavantaj în UE, motiv pentru care, în pofida tuturor prejudecăților majoritare, autonomia teritorială secuiască nu că ar fi în contradicție cu sistemul constituțional românesc, ci dimpotrivă, mai degrabă îl consolidează.

Episcopul și europarlamentarul Tokes Laszlo a demonstrat printr-o serie de date demografice erodarea maghiarimii transilvănene. El a adeverit prin date statistice că în ultimii 90 de ani se derulează un genocid etnic pașnic, fără vărsare de sânge, în urma căruia au fost modificate cu succes procentele etnice din Transilvania. Este nevoie de o schimbare a opiniei și a metodelor – a declarat reprezentantul european al maghiarilor transilvăneni. Acum, în anul 2009, avem șansa istorică de a realiza o solidarizare în politica maghiarimii, care să poată transpune în fapt ideea unificării națiunii dincolo de granițe. Pentru acest lucru însă, este nevoie de o acțiune unitară, acesta fiind și motivul pentru care a luat naștere solidarizarea maghiară transilvăneană la alegerile europarlamentare.

Szilagyi Zsolt a analizat autonomia la nivelul politicii externe, declarând: dreptul la autonomie nu este doar rezultatul maturizării politice, ci și al maturizării juridice. Uniunea a încercat să escaladeze această lipsă și a înființat Agenția Europeană a Drepturilor Fundamentale, care însă în privința cauzei autonomiei nu s-a dovedit a fi, deocamdată, o instituție foarte eficientă. Problema privind autonomia are și un factor de stabilitate, a subliniat politicianul: criza din Iugoslavia a determinat uniunea să realizeze că tratarea problemelor etnice nu poate fi soluționată în lipsa cauzei autonomiei, pentru că practic, întregul proiect de soluționare pornește de la premisa autodeterminării. Ar fi păcat să se aștepte până în momentul în care vor răsuna armele – și-a încheiat Szilagyi Zsolt discursul –, mult mai eficient ar fi ca lupta să fie purtată prin mijloace pașnice, în cadrul statului de drept. Fără soluționarea problemelor privind minoritățile, nu este însă posibilă obținerea stabilității într-un stat, ca atare putem spune și că autonomia preîntâmpină conflictul.

Au luat apoi cuvântul invitații din străinătate. Iria Bernadette de Epalza a prezentat istoria și situația actuală ale minorității basce, iar Gunther Dauwen a trasat o paralelă între prezentul și trecutul unor regiuni flamande, respectiv situația actuală a Transilvaniei. El a subliniat că în spatele deciziei referitoare la nivelul autonomiei trebuie să existe în primul rând o puternică voință națională; această decizie nu o pot lua nici uniunea, nici guvernele centrale.

Nemeth Zsolt – președintele Comisiei cu Probleme Externe și de Peste Hotare din cadrul Parlamentului Ungar – consideră un rezultat aparte deschiderea manifestată de președintele Băsescu în direcția autonomiei. Cel mai înalt demnitar vorbește, în sfârșit, despre acest lucru, iar acesta este un rezultat – a spus el –, comparativ cu Slovacia, de exemplu, unde nici nu vor să audă de autonomie. Vicepreședintele FIDESZ-MPSZ a amintit de cele 210.000 voturi pentru autonomia teritorială a Pământului Secuiesc, strânse de CNS, lucru care – în opinia sa – reprezintă un semnal al pretenției la autonomie, căruia trebuie să i se acorde atenție chiar și la nivel internațional.

Haromszek, nr. 5669 – 06.05.2009
Zălogul dăinuirii noastre: autonomia
Bedo Zoltan

Am citit cu stupefacție datele despre Trei Scaune, oferite de firma de sondare a opiniei publice Kvantum Research. Cu ocazia enumerării celor mai importante sarcini ale UDMR, problema autonomiei a ajuns pe locul al patrulea, în urma unor probleme precum crearea de locuri de muncă, extinderea învățământului în limba maternă și reabilitarea drumurilor – cel puțin în baza centralizării opiniilor celor chestionați. Rezultatul dovedește lipsa de informare, o stare care, din punctul nostru de vedere, al maghiarilor transilvăneni, ar putea avea consecințe tragice, dat fiind faptul că doar un popor conștient își poate păstra identitatea. Lipsa de cultură politică poate duce la pieirea noastră. Pentru a putea evita acest lucru, ar fi timpul să analizăm cum am ajuns în acest stadiu. Ce am stricat și unde? Trebuie să recunoaștem că toți, noi cei care ne considerăm intelectuali maghiari, suntem vinovați de situația creată. Suntem vinovați deoarece nu ne-am îndeplinit obligațiile caracteristice, care derivă din destinul nostru.

Care sunt aceste obligații?

Să îi educăm pe conaționalii noștri să rămână în continuare secui cu coloană vertebrală. Care în calitate de urmași ai strămoșilor, pot face față furtunilor istoriei și nu permit ca pământul natal să piară.

Să îi învățăm să devină adulți care, prin pregătirea lor profesională și teoretică, să poată contribui la dezvoltarea regiunii, la crearea bunăstării noastre.

Să îi înzestrăm pentru călătoria morală pe care trebuie să o întreprindă în lumea plină de minciuni.

Să îi informăm și să îi lămurim pentru ca nici unul dintre ei să nu poate fi pus în slujba unor interese străine. Să nu poată fi indus în eroare, să nu poată fi folosit și înșelat.

18,5% dintre cei chestionați au considerat importantă înfăptuirea autonomiei. Necomentarea unui astfel de rezultat echivalează, în zilele noastre, cu o acțiune de trădare. Puterea română, bine mascată, acționează eficient pentru desființarea noastră definitivă. În baza unui plan elaborat în mod diabolic. Unele elemente ale acestui plan au fost deja puse în aplicare, iar aplicarea celorlalte se află în curs de desfășurare. Vom putea împiedica înfăptuirea acestui lucru dacă ne vom lua în propriile noastre mâini coordonarea vieții noastre comunitare. Formarea destinului nostru. În acest sens există în momentul de față o singură posibilitate: crearea autonomiei, care asigură un cadru juridic în vederea adoptării, de către noi, a deciziilor care ne vizează, fără periclitarea unității și integrității teritoriale a țării, oferind o soluție acceptabilă pentru toată lumea. În ceea ce îi privește pe conaționalii noștri, trebuie să le fie clar că fără autonomie nu este posibilă crearea de locuri de muncă, extinderea învățământului în limba maghiară sau reabilitarea drumurilor. Posesorii de la București ai puterii gestionează Pământul Secuiesc ca pe o colonie, iar în ceea ce îi privește pe locuitorii de aici, se raportează la ei precum niște cuceritori, după ce ne-au distrus întreprinderile profitabile și ne exclud din instituțiile de stat bine plătite. Vor să ne distrugă împingându-ne în sărăcie, vor să ne oblige să renunțăm la identitatea noastră. Nu se dau înapoi de la nimic pentru a-și atinge scopurile. Această afirmație este dovedită de trecut și de cele întâmplate acum. Intențiile lor malițioase sunt validate prin intermediul ordonanțelor guvernamentale și al normelor juridice cărora le lipsesc regulile elementare ale democrației. Ca prim pas, au fost destituiți prefecții maghiari, iar acum este rândul conducătorilor de instituții. Potrivit argumentelor lor, toate acestea servesc la punerea în aplicare a programului guvernamental. Pentru noi, acest lucru este inacceptabil. În timp ce la Ploiești sau Craiova, românul este schimbat cu un român, la noi, maghiarii sunt schimbați cu români, care la rândul lor procedează la fel cu angajații. Tocmai din această cauză trebuie spus: pe Pământul Secuiesc are loc o purificare etnică, în detrimentul maghiarilor. Și nu numai aici. În momentul de față încep să apară consecințele grave ale politicii greșite promovate de UDMR. S-a dovedit că suntem aserviți puterii române în exercițiu, lucru care ne poate fi fatal. Tocmai din această cauză nu este permis ca destinul unei părți de națiune să fie condiționat de participarea la putere. Drepturile care ne garantează identitatea, care ni se cuvin, trebuie incluse în legi, într-un mod în care să nu poată fi schimbate fără contribuția noastră. Nu putem fi aliații unor partide sau politicieni care nu ne susțin aceste aspirații.

Ar fi timpul să analizăm cum am ajuns aici. Unde am greșit? Ce anume a condus la estomparea conștiinței naționale? În Trei Scaune, pe pământul natal al lui Dozsa Gyorgy, Mikes Kelemen și Gabor Aron. În ceea ce ne privește, rezultatele sondajului de opinie demonstrează stări care prefigurează consecințe tragice. Fără o voință unitară nu poate fi înfăptuit nici cel mai nobil obiectiv, nici autonomia, care reprezintă zălogul dăinuirii noastre. Tocmai din această cauză, redobândirea susținerii trebuie să devină sarcina primordială a politicienilor noștri.

Szekely hirmondo, nr. 18 – 08-14.05.2009
Este timpul ca Pământul Secuiesc să se trezească. Este nevoie de un răspuns pentru viitor
Farkas Reka

Viitorul maghiarilor din România depinde în mod accentuat de soluția pe care aceștia o vor găsi pentru ca Pământul Secuiesc să-și poată păstra procentele demografice și să-și amplifice dezvoltarea economică – a formulat în cadrul conferinței de presă de miercuri, Istvan Zoltan, președintele filialei UDMR Târgu Secuiesc.

În cazul în care vom reuși să găsim un răspuns la acest lucru pe Pământul Secuiesc, vom avea un viitor.

Tânărul politician consideră că diaspora va putea fi salvată cu greu și consideră că este o pierdere faptul că la alegerile parlamentare nu am fost capabili să asigurăm locuri eligibile reprezentanților diasporei. Nu este de neglijat faptul că, în pofida tuturor greșelilor, în momentul de față există în România o singură organizație care poate reprezenta interesele individuale și colective ale maghiarilor – a declarat el în legătură cu UDMR. Și eu sunt de părere că în funcționarea organizației există greșeli, însă nu trebuie uitat de obiectiv, unitatea – a declarat Istvan Zoltan.

Haromszek, nr. 5672 – 09.05.2009
Directorii maghiari destituiți nu au nicio șansă
Farkas Reka

Încă înaintea depunerii candidaturilor pentru concursul pentru ocuparea posturilor de directori ai deconcentratelor, partidele de guvernământ din România au decis că șefii de etnie maghiară care au primit ordonanțe de destituire, nu pot redobândi funcțiile pe care le-au deținut. În februarie, primul director de instituție publică destituit era Tarr Gyongyi, șeful Direcției de Sănătate Publică din județul Harghita. Tarr Gyongyi susține că ar intra din nou în competiție pentru ocuparea postului de director, însă prefectul i-a comunicat că cei patru directori adjuncți ai instituției pot rămâne în funcții, în schimb dânsei nu i se va permite să mai îndeplinească atribuțiile de director. Din cauza destituirii directorilor deconcentratelor, în județul Harghita continuă protestele. Tot mai mulți directori de instituții publice primesc necrologuri care anunță destituirea din funcții a demnitarilor maghiari. În opinia lui Marko Bela, președinte UDMR, demiterea directorilor de etnie maghiară din județele de pe Pământul Secuiesc, reprezintă o măsură îngrijorătoare, nesăbuită, care provoacă tensiuni.

Haromszek, nr. 5674 – 12.05.2009
Liderii autoguvernărilor salută descentralizarea. Pe lângă atribuții, solicită și fonduri
Farcadi Botond

Liderii autoguvernărilor din Trei Scaune salută măsurile de descentralizare, adoptate duminică de guvernul Boc, și totodată atenționează asupra faptului că transferarea atribuțiilor nu poate fi eficientă decât prin asigurarea resurselor financiare corespunzătoare. În cadrul ședinței sale de duminică, guvernul a decis transferarea spitalelor orășenești în subordinea consiliilor locale și a celor județene în subordinea consiliilor județene; de asemenea, vor fi transferate bazele sportive și va fi înființată poliția locală.

A demarat, în sfârșit, mult promisul proces de descentralizare – a declarat Tamas Sandor, președintele Consiliului Județean Covasna. El a atras însă atenția asupra unei uriașe absurdități a procesului: tocmai în aceste momente se desfășoară schimbarea centralizată a conducătorilor instituțiilor descentralizate, noii directori urmând să fie numiți pe criterii politice, la nivel central, și ei vor fi cei care se vor afla în fruntea instituțiilor care vor ajunge în subordinea autoguvernărilor.

Direcția este bună, însă să așteptăm finalul – a subliniat Tamas Sandor-, nu cumva să fie vorba doar de o măsură simulacru. Există pericolul ca atribuțiile să le fie transferate autoguvernărilor fără a li se acorda și fondurile necesare, pentru că în situația economică nefavorabilă, guvernul se străduiește să scape de instituțiile care necesită fonduri uriașe.

La fel apreciază decizia guvernului și primarul din Târgu Secuiesc, Racz Karoly. În opinia sa, descentralizarea este una din fazele necesare cuceririi autonomiei.

Haromszek, nr. 5676 – 14.05.2009
Keresztely Irma este singurul inspector școlar general maghiar
Fekete Reka

Ministrul educației l-a confirmat în funcție pe inspectorul școlar general al județului Covasna, l-a destituit pe unul din cei doi adjuncți, Farkas Csaba, și a menținut-o în continuare în funcție pe Maria Solomon. În urma acțiunii de purificare întreprinsă de noul guvern, în țară mai există doar un singur inspector școlar general maghiar – din 2 câți erau – și 2 inspectori școlari adjuncți maghiari (la Cluj și Arad) – din 12.

Numirea provizorie – în locul lui Farkas Csaba – a Dalilei Ghinea Ligea (sic!) – profesoară de limbă și literatură română la Colegiul Mihai Viteazul, membru PSD -, va fi valabilă până la organizarea celui mai apropiat examen de concurs, care, potrivit legii, trebuie să aibă loc până la data de 31 august. Mandatul profesorului de educație fizică, Farkas Csaba, numit anul trecut în funcția de inspector școlar general adjunct ar fi fost valabil până în anul 2012. În momentul de față, el se va întoarce în funcția de inspector de specialitate și va răspunde în continuare de examenele de bacalaureat. Noul locțiitor va face astăzi cunoștință cu directorii de școli din județ, în cadrul consfătuirii la care coordonatorii centrelor financiare vor fi informați în legătură cu metodologia examenului de concurs pentru pedagogi. Noul adjunct român va fi informat în cadrul ședinței de lunea viitoare a consiliului de conducere al inspectoratului școlar în legătură cu sarcinile ce intră în atribuțiile sale.

Haromszek, nr. 5676 – 14.05.2009
Conducătorii maghiari vor fi destituiți?
Farkas Reka

În momentul de față, în Trei Scaune, schimbarea conducătorilor de instituții se desfășoară în liniște, însă până joia viitoare vom avea indicii privind persoanele care pot rămâne în funcțiile lor și cele care trebuie să-și cedeze posturile. Potrivit unor zvonuri, criteriile decisive nu vor fi cele referitoare la competență, rezultate profesionale. Mai mulți candidați au fost avertizați că nici în cazul prezentării unor proiecte manageriale excepționale nu vor avea șanse în obținerea scaunului directorial, ci că trebuie să dispună de recomandare oficială din partea unui partid aflat la guvernare. Clientela democrat-liberală și cea social-democrată și-au ales deja funcțiile care le-ar fi pe plac. Funcția deținută de Tischler Ferenc, șeful Direcției Județene de Tineret, este dorită de Dan Suciu, cel care, în cadrul campaniilor desfășurate anul trecut, a ajuns nu o dată în prim-plan datorită ideilor sale naționaliste. În condițiile în care Suciu a reușit să strângă 4.000 de semnături de susținere pentru Elena Băsescu, dispune de șanse serioase privind obținerea scaunului directorului de etnie maghiară. Dorel Lungu din Covasna va participa la concurs pentru a obține funcția de director al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, funcție îndeplinită până în prezent de Kelemen Tibor. În cursul zilei de azi, cei vizați se vor prezenta în fața comisiei pentru interviu, însă Kelemen presupune că nu va mai fi nevoie de experiența sa. Deocamdată nu se știe care este situația la celelalte instituții, însă se presupune că ar fi una asemănătoare.

UDMR încearcă să-și salveze oamenii aflați în funcții, însă se pare că negocierile purtate la cel mai înalt nivel, promisiunile și protestele de stradă nu vor aduce nici un rezultat. Speranțe pot fi puse doar în descentralizarea promisă iar în cazul în care direcțiile vor ajunge în subordinea județului și a orașelor, deciziile vor putea fi luate din nou de conducătorii maghiari aleși.

Haromszek, nr. 5676 – 14.05.2009
Marea adunare a autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc. Și totuși va exista solidaritate deplină
Farcadi Botond

Organizațiile care sprijină Lista Solidarității Maghiare susțin convocarea marii adunări a autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc, inițiate de CNS. Este aproape sigur că prima ședință a organismului considerat premergătorul parlamentului secuiesc va avea loc în 23 mai, la Odorheiu Secuiesc. La ședință sunt așteptați reprezentanții maghiari ai autoguvernărilor din județele Covasna, Harghita și Mureș – primari, conducători și reprezentanți ai consiliilor locale și județene.

În comunicatul său de marți, CNS a semnalat următoarele: ședința consiliului, planificată pentru 23 mai, va fi amânată pentru ca delegații CNS să poată participa la marea adunare a autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc. În documentul semnat de președintele Izsak Balazs, CNS reamintește: printr-un apel emis în 22 ianuarie, le-a cerut liderilor UDMR și PCM să convoace cât mai urgent marea adunare. La baza acestei inițiative se află ideea de a întâmpina în mod activ reforma administrativă a României, organismele alese cu această ocazie urmând să acționeze pentru validarea pretenției la autonomie.

Pretenția noastră față de marea adunare a autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc este să afirme – într-un consens care să depășească afinitățile de partid și validând voința a peste 210.000 de secui – faptul că Pământul Secuiesc este indivizibil și neasimilabil și că pe viitor, nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrativă autonomă, cu atribuții autonome, extinse, în interiorul granițelor sale regionale create firesc, istoric. Principiul – acceptat în Uniunea Europeană – conform căruia regiunile trebuie recunoscute și nu desemnate, trebuie să fie unul directiv și pentru România! – se arată în document. În opinia CNS, liderii autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc și ai partidelor maghiare vor corespunde voinței comune – exprimate prin referendum în favoarea autonomiei – doar în momentul în care vor înțelege că o instituție cu caracteristicile unui parlament este mai mult decât un partid și este capabilă să întruchipeze cuprinzător valorile, opiniile, sistemul de valori și interesele comunitare ale societății de pe Pământul Secuiesc.

După emiterea documentului, președintele CNS, Izsak Balazs, ne-a declarat: au simțit că au obligația morală să formuleze, înainte de desfășurarea marii adunări, principiile, criteriile pe care ar dori să le valideze. Solidarizarea ar putea trasa hotarele Pământului Secuiesc, iar marea adunare ar putea fi premergătorul parlamentului secuiesc – a adăugat el.

Răspunzând solicitării noastre, vicepreședintele CNMT, Toro T. Tibor, ne-a confirmat că marea adunare urmează să fie convocată pe 23 mai.

Printr-un comunicat emis luni, PCM a semnalat că ar dori să participe la elaborarea documentelor marii adunări, la organizarea și derularea manifestării. Civicii au formulat și cinci propuneri. Consideră indispensabil ca marea adunare a autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc să stipuleze printr-o hotărâre următoarele: viitorul Pământului Secuiesc nu poate fi imaginat decât în interiorul granițelor sale regionale create firesc, istoric, ca o unitate administrativă autonomă înființată după principiile UE, care susțin înființarea regiunilor; toate autoguvernările de pe Pământul Secuiesc să se oblige, printr-o hotărâre, față de înființarea regiunii administrative autonome Pământul Secuiesc și să aprobe organizarea unui referendum pe această temă, să decidă cu privire la adoptarea și utilizarea însemnelor Pământului Secuiesc unitar. Cer, de asemenea, luarea unei decizii cu privire la înființarea unui organism reprezentativ, care să ia decizii consensuale (Parlamentul Secuiesc). Civicii mai cer ca toți demnitarii din cadrul autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc să își asume, sub jurământ, înființarea regiunii administrative autonome Pământul Secuiesc, respectiv lupta politică ce derivă din ea.

Comentarii

comments powered by Disqus