Traduceri din presa de limbă maghiară din România

Traduceri din presa de limbă maghiară din România

Europai-Ido, nr.6 – martie 2008
Așadar, plecăm definitiv, salut, ungurilor!
Nyiri Janos

În noiembrie, patru familii transilvănene au plecat din localitatea Nagykovacsi mutându-se înapoi pe pământul lor natal. A început migrarea înapoi. Avocații care ani de zile au ajutat la stabilirea maghiarilor sosiți din România, ajută acum la restabilirea lor. Fie că vrem sau nu să știm, țara noastră și-a pierdut forța de atracție.

Și azi găsim numeroși muncitori unguri ocazionali în România.

Salut, ungurilor, plecăm acasă! Și acolo putem câștiga acum atât cât câștigăm aici. Cel puțin acolo nu ne privește nimeni ca pe niște români.

După 5 decembrie 2004, oricum nu ne-am mai simțit ca acasă. Am trăit, am muncit și am plătit aici impozite timp de nouă ani. Credeți că sunteți maghiari doar pentru că Dumnezeu v-a pus aici? În 5 decembrie ați renunțat la solidarizarea cu noi. În 9 martie, veți renunța și la solidaritatea dintre voi înșivă. Pentru o felie de pâine v-ați vinde și propria mamă. Nu sunteți maghiari nici voi, dar nici alții.

Mi s-a născut aici un copil, la fel de maghiar ca și voi, însă în hârtia pe care am primit-o de la spital scria tată necunoscut. Bineînțeles că nu a putut deveni cetățean ungar, pentru că nu avem decât aviz de ședere aici. Așa fabricați voi românii.

Voi faceți totul pe dos. Vă plângeți de guvernul vostru dar îl realegeți, iar pentru un blid de linte l-ați realege și mâine. Vă sunt vândute terenurile, drumurile, căile ferate, spitalele, totul, iar voi îndurați fără a spune o vorbă.

Oficiul guvernului nu ne-a făcut nici un bine. Ne-a pus bețe-n roate în tot ce s-a putut. Acasă cel puțin, guvernul nu este dușman al românilor. Acum ne așteaptă și pe noi, ba chiar ne cheamă. Se ridică construcții. Se edifică și Transilvania și încă repede. Cel care nu este leneș, poate munci.

Cu alte cuvinte, noi plecăm, salut! Și n-aveți decât să vă înecați reciproc într-un pahar cu apă. Însă fără noi.

Europai-Ido, nr. 6 – martie 2008
Este nevoie de un loc…
Csiki Sandor

Este nevoie de un loc în care – aici și acum – să te simți bine. Este nevoie de un loc în care să știi sigur că pășești pe același pământ pe care cosangvinii tăi crează și trăiesc de mai bine de o mie de ani și pe care nu trebuie să scornești povești ale originii pentru a demonstra zilnic faptul că acest pământ este al tău.

Și mai este nevoie de ceva: să vii pe lume în limba străbunilor tăi. Este important ca atâta timp cât tu lucrezi din greu pentru familie, cel născut din sângele tău să nu fie legănat, adormit și dezmierdat pe limba celor care s-au stabilit aici peste tine.

Să poată spune mai târziu în limba maghiară primul cuvânt și nu în limba pe care o vorbesc angajații creșelor, care bineînțeles că nu sunt vinovați pentru faptul că în localitate nu există nici o creșă și nici un cămin în limba maghiară.

Iar când va merge la școală, să nu încerce să-l învețe limba statului ca și când ar stăpâni deja ca pe o limbă maternă acea limbă străină, pentru el chineză. Și să nu fie, din acest motiv, elev corigent, să nu fie dezavantajat la primul examen din viața sa.

Este nevoie de un loc în care, mergând de-a lungul străzii, să știi că mergi pe pământul udat de sângele străbunilor tăi tocmai pentru ca tu să te simți mereu bine pe acel meleag și să privești cu fruntea sus, cu zâmbetul pe buze și liniștea în suflet în ochii celor care vin peste tine.

Un loc în care toate piețele, străzile, clădirile publice și instituțiile sugerează că aici nu trăiește un popor de slugi care renunță benevol – cu pași mari – la drepturile care i se cuvin și nu revendică nimic, nici măcar cu pași mici, din ceea ce i-a fost furat.

Aici nu trebuie să-și aibă locul teama ta de politiști, de jandarmi, de militari sau de toți cei care poartă uniforma celor care s-au stabilit aici peste tine sau care nu poartă uniformă în schimb din zel, din reflex sau poate căutând să profite, te toarnă.

Acesta nu poate fi locul în care i te adresezi unui funcționar public întreținut de poporul tău din dările tale, însă acesta nu cunoaște sau nu vrea să vorbească limba vorbită de toți compatrioții tăi care trăiesc și respiră aici, pe pământul natal al străbunilor tăi, apărat cu sângele.

Este nevoie de un loc în care bogățiile subterane aflate sub tine nu migrează în buzunare străine și nu îi îngrașă pe cei care nu au vărsat lacrimi pentru această patrie ci, pentru că au primit în dar acest pământ, îți exploatează națiunea și fură bogățiile naturale care ți se cuveneau ție.

În acel loc tu trebuie să faci legile. Doar cei aleși din rândul cosangvinilor tăi și împuterniciți de tine te pot conduce. Doar ei pot spune ce este bine aici și acum pentru tine și micul tău popor. Care nici nu este atât de mic cum ai gândi.

Există în Europa o comunitate germană – care numără doar 50.000 de suflete – care se bucură de autonomie deplină pe teritoriul statului belgian. Chiar dacă această comunitate este de 14 ori mai mică decât cea a maghiarilor secui, are universități proprii în limba maternă și autoguvernare proprie.

Este nevoie de un loc în care să-ți trăiești curajos viața, fără a pleca ochii și fără a te autolimita. Un loc în care cosangvinii tăi ajunși la nivele înalte să nu fie preocupați întreaga zi să-ți pună bețe-n roate.

Este nevoie de un loc în care să te simți bine. În care să poți fii cel care ești. Nu slugă călcată în picioare.

Haromszek, nr.5330 – 18.03.2008
Vor interveni în Parlamentul European și în cel român/Să se pună capăt manifestărilor antimaghiare
Farkas Reka

În întreg Bazinul Carpatic se fac din nou simțite manifestări antimaghiare tot mai puternice și trebuie să se ia măsuri foarte ferme împotriva lor – au subliniat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, europarlamentarul Sogor Csaba, Antal Arpad și Tamas Sandor. Au considerat inacceptabil ceea ce s-a întâmplat la Cluj și au atras atenția asupra faptului că nu este vorba de un fenomen izolat. Antal Arpad a prezentat pagini web în care maghiarii sunt umiliți și pe care pot fi sesizate o serie de melodii, de inscripții cu texte vulgare. Au reamintit de faptul că vineri, organizația extremistă Noua Dreaptă a împărțit și prin Sfântu Gheorghe foi volante, respectiv de faptul că și miercurea trecută fusese pusă la cale o provocare: la meciul de baschet, elevi ai Colegiului Mihai Viteazul au apărut cu pancarte pe care scria Pământul secuiesc, pământ românesc. S-a reușit preîntâmpinarea conflictului însă era clar că elevii nu s-au dus acolo de capul lor – a opinat Antal Arpad.

Antal Arpad a afirmat că Noua Dreaptă este prezentă și în orașul nostru, anul trecut depunând oficial, de 1 decembrie, coroane la statuia lui Mihai Viteazul.

Tamas Sandor a apreciat drept periculos faptul că mulți tratează cu superficialitate acțiunile Noii Drepte și ale altor mișcări edificate pe ideologiile gărzii de fier.

Știm că la un moment dat, și parlamentul român va vota autonomia teritorială a Pământului Secuiesc. Nu azi, nu mâine, dar într-o zi va veni și acest moment – asta dacă România vrea să rămână țară europeană – a opinat Sogor Csaba.

Cei trei parlamentari au afirmat că vor face totul pentru a pune capăt manifestărilor antimaghiare din ce în ce mai puternice. Sogor Csaba va înainta o petiție în Parlamentul European și, atunci când va avea ocazia, va interpela. Antal și Tamas vor atrage atenția în parlamentul român: manifestările antimaghiare sunt mult mai periculoase pentru țară decât revendicările autonomiste. În ceea ce privește paginile web, vor depune plângeri la poliție și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Haromszek, nr. 5340 – 01.04.2008
1 Aprilie
Există soluții!
Kuti Janos

Ne-a vizitat din nou o persoană care fericește națiunea: Funar. El are soluții în privința prosperării Pământului Secuiesc. Noi doar vorbim despre acest lucru, dar el ar face ceva în acest sens. Are planuri concrete. Afirmă că trebuie repatriate cele 50.000 de familii alungate din județele Harghita și Covasna. Calculând câte 4 persoane de familie, ar fi vorba despre 200.000 de oameni. Aproape numărul total al locuitorilor zonei Trei Scaune. Fiecare familie va primi zece ari de pământ, în total 5000 de hectare. Dacă nu vor exista suprafețe suficiente, acestea trebuie luate de la maghiari. Pentru mutarea persoanelor și pentru construirea de case ar primi atâtea fonduri încât dacă le-ar investi și le-ar cheltui, Pământul Secuiesc ar înflori deodată. În afară de acest lucru, maghiarii dispun de multe arme. Acestea ar trebui vândute ținând cont de faptul că NATO are grijă de noi. Amenzile impuse din cauza utilizării drapelelor maghiare ar însemna alți bani. Ar putea fi impuse amenzi și pentru intonarea imnului ungar și a celui secuiesc. În cazul în care nu va fi suficient de eficientă nici interzicerea funcționării școlilor maghiare, utilizarea limbii maghiare ar putea fi sancționată. Chiar și acasă. Pentru acest lucru în locuințe ar trebui montate aparate de interceptare, care ar trebui supravegheate. Foarte mulți oameni ar avea din nou de lucru! Ar putea fi amendată de asemenea utilizarea în limba maghiară a denumirilor geografice și istorice. În domeniul construcțiilor ar putea lucra eventual și maghiari, în cazul în care ar învăța românește. În stadioane secuii ar învăța cântece patriotice. Coloana sonoră ar fi asigurată de puștile mitralieră. Cei care au plecat din România în străinătate vor veni cu toții înapoi aici. Sfântu Gheorghe va deveni metropolă. Fabricile închise ar trebui redeschise și ca urmare o serie de oameni ar putea fi repuși în funcțiile de conducere deținute înainte de revoluție. Nu știu ce se va întâmpla cu cei care au decedat între timp. Vor fi mutate și mormintele acestora? Dacă nu se va realiza cifra de 50.000? Atunci ar trebui adoptată o lege în acest sens. Ar putea exista și ideea schimbului de locuitori și ca urmare ar putea fi soluționată mai ușor problema locuințelor repatriaților și imigranților. Nu știu cum de nu și-a adus aminte încă de cea mai bună soluție și anume modalitatea camerelor de gazare de tip -Hitler. Poate că și-a adus aminte doar că nu vrea să vorbească deocamdată despre ea.

Haromszek, nr.5340 – 01.04.2008
În Moldova se învață în limba maghiară

Orele de limba maghiară sunt frecventate de 1.500 de copii ceangăi din Moldova – a declarat Hegyeli Attila, responsabil cu programul de învățământ al Asociației Maghiarilor Ceangăi din Moldova. În instituțiile de învățământ ale statului, la orele de limba maghiară, care nu reprezintă o disciplină obligatorie, asistă 992 de elevi, iar cursurile extracurriculare de limba maghiară sunt frecventate de 500 de copii. În prezent, există posibilitatea predării limbii maghiare în 19 localități, dintre care în 15 localități orele sunt organizate în școlile de stat. În prezent, în Moldova își desfășoară activitatea 36 de profesori de limba maghiară. S-ar putea mări numărul elevilor care învață maghiara, având în vedere că în localitățile unde există deja posibilitatea predării limbii maghiare, nu toți copiii participă la cursurile respective. Pe Pământul ceangăiesc, încă există aproximativ 20 de localități unde copiii cunosc această limbă. Extinderea sferei vorbitorilor de limbă maghiară necesită mai mulți pedagogi. Cu toate că autoritățile centrale, adică inspectoratul școlar județean din Bacău, nu mai împiedică activitatea profesorilor de limba maghiară, dar nici nu le susțin, pedagogii din zonă și preoții catolici pun bețe-n roată ceangăilor. Un exemplu în acest sens este întâmplarea din Tuta și Valea Mare, unde elevii care învață limba maghiară au fost umiliți în fața colegilor lor români și i-au scăzut nota la purtare.

Europai-Ido, nr. 7 – martie 2008
Acuzațiile nefondate ale unui politician israelian la adresa Ungariei
Toth Gy. Laszlo

În ediția din 1 martie 2008 a publicației Magyar Nemzet a apărut un interviu interesant, realizat de Sitkei Levente cu Tomi Lapid – fost vicepremier al Israelului, președintele Institutului Jad Vasem. Acesta spunea: Nu ne-am stabilit în Israel pentru a conviețui alături de alte popoare ci pentru că în urma holocaustului ne-am dat seama că evreii au nevoie de un stat propriu. În legătură cu conviețuirea evreo-palestiniană, politicianul israelian a declarat ferm: conviețuirea nici nu intră în discuție. Această opinie face abstracție de faptul că în 1948, Statul Israel a luat ființă pe un teritoriu locuit totuși de palestinieni.

Din cauza sporului demografic, numărul arabilor îl va depăși în curând pe cel al evreilor, lucru care, într-o democrație liberală în masă, ar duce la crearea unei situații absolut noi. Tocmai din acest motiv, premierul Israelului consideră că țara sa ar trebui să renunțe la o parte din teritoriul istoric dacă dorește ca Israelul să rămână un stat evreiesc și democratic.

Conform persoanei intervievate, în Israel toți sunt egali în fața legii. Situația arabilor este însă mai rea, deoarece israeliții se fac remarcați în principal în sfera intelectuală, în timp ce arabii sunt mai degrabă agricultori iar în rândul lor nu s-a format încă o pătură mijlocie care să poată reprezenta coloana vertebrală a societății arabe.

Politicianul israelian nu este mulțumit de situația din Ungaria. El a afirmat următoarele: Își permit mai mult decât își permiteau înainte. Nu este clar la cine face referire acest plural: la unguri, în general, sau doar la anumite partide? Nu se știe nici în numele cui ia poziție, în contextul de față, politicianul statului evreu, adică cine sunt cei care decid ce ne putem permite?

Dl. Lapid formulează și alte obiecții: ați dus libertatea de exprimare până acolo încât sub umbrela ei, în Ungaria are loc cea mai groaznică propagandă a fasciștilor unguri. Ceea ce vă permiteți azi în numele democrației, Garda Ungară de exemplu, nu există nicăieri altundeva în Europa. Ulterior adaugă: aceste fenomene afectează nu numai Israelul, dar au un efect rău și asupra relațiilor voastre cu America. În acest moment, este clar că Tomi Lapid nu este adeptul libertății de exprimare ci al democrației îngrădite. Politicianul israelian este puțin tendențios atunci când amintește despre propadanga fasciștilor unguri și Garda Ungară. De altfel, această organizație funcționează în cadru constituțional, prin respectarea normelor statului de drept.

Opiniile intolerante ale lui Tomi Lapid nu prea ajută la conviețuirea evreilor cu alte popoare. Mulți își mai amintesc încă de declarația lui Simon Peres, care afirma că Israelul a cumpărat Ungaria.

Haromszek, nr.5337 – 28.03.2008
Gheorghe Funar a fost la Sfântu Gheorghe/ Legi împotriva maghiarilor
Farkas Reka

Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, nu se dezminte. În cadrul conferinței sale de presă de ieri, de la Sfântu Gheorghe, a avut o serie de ieșiri antimaghiare.

În primul rând a obiectat lipsa pregătirilor festive din oraș, deși ar trebui semnalat printr-o mare de drapele și o serie întreagă de manifestări faptul că în urmă cu 90 de ani, Basarabia i-a fost anexată României. De 18 ani încoace, UDMR încearcă să obțină autonomia etnică și independența Transilvaniei, și doar mulțumită PRM nu s-a întâmplat acest lucru. El a arătat că UDMR a înființat PCM ca pe o barcă de salvare. A pomenit din nou despre faptul că în timpul purificărilor etnice de la începutul anilor 90 au fost alungate din județele Covasna și Harghita 50.000 de familii de români. De asemenea, am aflat și că în Transilvania există o serie întreagă de depozite de armament.

În opinia lui Funar, și Serviciul Român de Informații (SRI) a întocmit un raport despre armele și munițiile procurate cu ajutorul statului ungar, se cunosc exact locurile în care se află acestea însă șeful statului și guvernul nu sunt dispuși să ia la cunoștință acest lucru. Funar a prezentat detaliat cele două proiecte de lege ale PRM, aflate pe masa parlamentului. Unul dintre acestea ar urma să reglementeze restabilirea familiilor de români alungați, respectiv sprijinirea celor care doresc să vină aici. Cel de-al doilea proiect de lege poartă titlul Lege pentru liniștea românilor și a României. Acesta ar urma să interzică școlile, universitățile maghiare autonome, să reintroducă utilizarea numai în limba română a denumirilor geografice și istorice, să interzică emisiunile în limba maghiară ale posturilor publice de televiziune și radio, să îndepărteze toate inscripțiile în limba maghiară.

De altfel, Gheorghe Funar a venit la Sfântu Gheorghe pentru coordonarea pregătirilor în vederea alegerilor locale, însă la sediu a fost primit doar de 5-6 membri de partid.

Haromszek, nr.5336 – 27.03.2008
Manifestările antimaghiare sunt tot mai puternice
Ferencz Csaba

În România, forțele vechiului regim continuă să genereze o atmosferă antimaghiară; în contextul anului electoral, naționalismul este tot mai puternic – a afirmat europarlamentarul Tokes Laszlo în cadrul întrevederii pe care a avut-o ieri, cu președintele Paramentului European, Hans-Gert Pottering.

Tokes i-a înmânat acestuia un pachet de documente, care conține între altele inițiativa privind seria de manifestări intitulată O Europă Creștină, documente referitoare la confruntarea cu trecutul comunist și poziții vizând situația maghiarimii din România.

Atitudinea de respingere manifestată în România față de aspirațiile autonomiste ale maghiarimii transilvănene este de neînțeles având în vedere, pe de-o parte, că autodeterminarea comunitară este o practică acceptată în Europa iar pe de altă parte, că autonomia maghiară nu periclitează integritatea teritorială a României – a afirmat Tokes.

Sf. Gheorghe, 03.04.2008

Comentarii

comments powered by Disqus