Biserica Ortodoxă Sârbă a chemat opinia publică să nu dea atenție afirmațiilor unui fost monah referitoare la situația din jurul scaunului de Rașka și Prizren

BELGRAD, Episcopul Irineu (Bulovici) de Bachka, secretarul de presă al Bisericii Ortodoxe Sârbe, a publicat pe site-ul oficial al BOS un comunicat de presă cu apelul de a nu acorda atenție afirmațiilor fostului monah Antonie Davidovici referitoare la situația din jurul Scaunului de Rașka și Prizren.

Antonie Davidovici a desfășurat în ultima vreme o amplă campanie în apărarea episcopului Artemie (Radoslavlevici) îndepărtat pe 13 februarie de Sinodul BOS de la conducerea Scaunului de Rașka și Prizren.

Pe 24 februarie, monahul Antonie Davidovici, care a continuat să se considere monah, așa cum comunică agenția „Beta”, la conferința de presă convocată special, a declarat că îndepărtarea episcopului Artemie din Scaun ar fi în contradicție cu Statutul BOS. Davidovici a făcut un apel la Sinodul BOS să înceteze „reformele și epurările anticanonice”.

Comentând situația actuală a vlădicii Artemie, el a declarat că acesta se află „sub un fel de arest la domiciliu”. Davidovici a declarat că vlădica Artemie e limitat în ceea ce privește deplasările în eparhie și pe teritoriul Serbiei, și nu are acces la mass-media. „Telefonul său fix este închis, iar cel mobil este ascultat”, – a spus Davidovici.

În ajunul acestei conferințe de presă, episcopul de Bachka Irineu a amintit că încă din 2003 Sinodul Arhieresc și Adunarea Arhierească a Bisericii au hotărât ca episcopul Artemie de Rașca și Prizren, ca arhiereu eparhiot, să-l predea Tribunalului Bisericesc pentru comportament necuviincios, care a îndurerat pe Patriarhul Serbiei și pentru incitarea la dezbinare, pe viețuitorul mănăstirii Țrna-Reka, monahul Antonie (Davidovici) și să-l excludă din monahism.

Această hotărâre însă, vlădica Artemie, fără a ține cont de confirmările din 2006 și 2009, nu a pus-o în aplicare, iar Antonie a continuat să viețuiască în schitul din apropierea mănăstirii Țrna-Reka și să întreprindă diferite acțiuni antibisericești.

După îndepărtarea vlădicii Artemie din Scaun, Antonie a început o campanie activă în apărarea lui și a publicat un interviu plin de calomnii la adresa Sinodului și a episcopatului sârb într-una din revistele sârbești.

În declarația episcopului Irineu se exprimă regretul pentru neîndeplinirea de către vlădica Artemie a dispozițiilor instanțelor bisericești superioare și pentru sprijinul acordat nu doar acțiunilor antibisericești ale monahului Antonie, ci și acțiunilor arhimandritului Simeon (Vilovski), care au dus la nereguli financiare semnificative, care au fost cauza scandalului izbucnit în jurul Scaunului de Rașka și Prizren și al întâistătătorului ei.

Secretarul de presă al Bisericii Sârbe a făcut un apel către mass-media să nu acorde atenție acțiunilor lui Antonie Davidovici și și-a exprimat încrederea că în scurt timp vor fi luate toate măsurile canonice necesare în ceea ce-l privește.

(tradus din rusă de Paula Oprea; sursa: sedmitza.ru)

Comentarii

comments powered by Disqus