Basarabia noastră, cea de totdeauna

Basarabia noastră, cea de totdeauna

Această primăvară începuse frumos, mărțișoare la fiecare colț de stradă, lumina călduță a soarelui, primii boboci de floare, ce să mai vorbim – o primăvară de neuitat. Și așa a fost – memorabilă, însă din păcate nu prin frumusețea naturii sau mărțișoarele al căror roșu și alb ducea cu gîndul spre puritate și dragoste, ci prin coastele zdrelite, teatrul ieftin, și încă o dezamăgire trecută în contul sentimentelor românești. Au luat startul în această mascaradă electorală grupul „pseudo-patrioților” și cel al „pseudo-comuniștilor”, de fapt amîndouă grupuri fiind cele ale maniaco-posesivilor, al celor ce vor să domine fiind conștienți de puținătatea lor valorică ca oameni și de lipsa lor acută de intelect. Însă prin pîrghiile dragii noastre democrații, cu cît mai jos ești ca om, cu atît mai sus ești în politică sau pe scara socială (exemplele sunt de prisos), furtuna politicianismului, propagandei electorale fiind formată din cei mai josnici și incompetenți oameni, care nu au nici cea mai mică legătură cu logica, înțelepciunea, patriotismul…

Mașina de numărat voturi

În primul rind votul prin structura sa e o fraudă la adresa umanității, la adresa valorii spirituale și intelectuale, el este jugul la care sîntem înhămați, purtînd cu greu carul nedreptății, al prostiei și mîndriei „aleșilor poporului”.

În al doilea rind scrutinul din 5 aprilie a fost cu siguranță falsificat. Doar un naiv ar putea crede că cineva și-ar presăra drumul spre victorie cu spini atunci cînd el este cel care organizează tot procesul, numără voturile și are tot aparatul de propagandă în mînă.

„Potrivit lui Urecheanu, autoritățile ar pregăti o fraudare masivă a alegerilor din 5 aprilie. Liderul AMN a mai spus că Ministerul Dezvoltării Informaționale a făcut publică cifra de 3,026 mln. de alegători, pe când datele parvenite de la administrațiile publice locale la CEC indică un număr de 2,451 mln. alegători. „Am verificat aceste date în unele raioane și am constatat divergențe foarte mari. De exemplu, în Cantemir au apărut în cifre străzi noi cu familii întregi. Este o denaturare a numărului de alegători cu 600 mii de persoane”, a spus Serafim Urecheanu. AMN a depus o contestație și în această privință și a informat printr-o notă informativă Consiliul Europei.” (11 martie 2009, Timpul)

CEC a avertizat AMN și PL și a obligat să retragă câte un spot publicitar. Este vorba de spotul PL, care face o paralelă dintre PCRM de ieri și de azi: pe de o parte, sunt folosite imagini de arhivă, cu „eliberarea” Basarabiei de către tancurile rusești, cu deportările și colectivizarea forțată, iar pe de altă parte – comuniștii de azi cu democrația lor „cu ciomagul și pumnul”.

Spotul AMN exclus este cel cu „opt ani de guvernare comunistă” (sărăcie, minciună, hoție). Ambele cazuri au fost contestate la CEC de PCRM, care consideră că este „defăimat și îi afectează imaginea”. Nicolae Răilean, reprezentantul AMN la CEC, susține că imaginile video ale AMN nu conțin calomnie, iar PCRM „se simte cu musca pe căciulă după cei opt ani de guvernare”. Totodată, Victor Morgoci, reprezentantul PL la CEC, susține că „eliberarea Basarabiei” cu tancurile, ca și „democrația de azi cu pumnul” este o convingere a formațiunii. PL crede că hotărârea este neîntemeiată și spune că o va contesta în instanță.(11 martie, Timpul)

Vrabia mălai visează

A fost demnă de luat în considerare tăria de caracter al domnului Roșca cu al său PPCD de a participa la aceste alegeri, demonstrînd grosimea cu proporții astronomice a obrazului său.

„Deși au venit să prezinte un program pentru o țară de succes, tinerii din Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD) spun că schimbarea adevărată va avea loc în R. Moldova doar peste 20-25 de ani. La prima conferință de presă din actuala campanie electorală tinerii PPCD-iști au declarat că R. Moldova nu a avut până acum parte de guvernări reușite și au venit cu propriul program de guvernare, pe care îl consideră cel mai reușit. Între altele, aceștia propun renașterea satelor și orașelor, reforma constituțională, asigurarea independenței energetice a țării, crearea mai multor centre universitare etc. Ei promit, însă, că toate acestea se vor realiza în 20-25 de ani.” (Jurnal de Chișinău).

Noi cu cine votăm?

Și a demarat fanfaronada. Promisiuni electorale, declarații de dragoste, lovituri sub centură, minciuna și bravura de fațadă fiind afișată cu nonșalanță pe chipurile flăcăilor tomnatici ai democrației sau al fosilelor comuniste. Nici urmă de cinste, onoare (acestea sînt pentru băiețașii prostuți, buni de scos în stradă la timpul și locul potrivit). Citind numele tuturor concurenților electorali ai putea cu brio să-i treci pe lista decedaților pentru Patrie sau românism, toți fiind adepții unui mare și glorios partid – cel al capitalismului de și pentru buzunar.

Ce votăm de fapt?

Nu pun la îndoială marea dragoste frățească pe care ne-o poartă toți „zoon politikon”. Programe peste programe electorale, nopți nedormite pentru a pune pe hîrtie niște minciuni aberante referitoare la viitorul tot mai frumos și mai feeric care ne va aștepta după ce vom pune ștampila pe penibilul buletin de vot, desigur în dreptul celui cu promisiunea.

Însă în spatele fețelor cu un zîmbet larg de actor hollywoodian, cu privirea dulceagă, ce se ascunde? Să fie oare meschinăria, decăderea, trădarea ? Scopul lor e simplu – vor să ajungă la putere să vîndă ce a mai rămas din această bucată de Românie, recurgînd la cele mai incredibile compromisuri, scuipînd cu același zîmbet tîmp peste anii de luptă, lacrimi și durere ale acestui popor. Și totul pentru dragostea lor obsesivă față de putere și ban ca marcă a ei.

„Revoluția”

5 aprilie 2009 – comuniștii au luat 49% din voturi. Ce se mai poate face…?

Și deodată sclipirea: - o Revoluție!

Ce a urmat? – Falsitate și frustrare.

Evident că acești brontozauri au falsificat parțial voturile, cum am scris și mai sus, însă atît timp cît mai există nostalgicii ale căror creiere au fost spălate de propaganda comunistă, cît timp ne lăsăm pradă mirajului democrației, și nu mergem pe unicul drum permis poporului nostru – cel al lui Dumnezeu și al neamului nostru – nu putem contesta legalitatea alegerilor, pentru că un asemenea stat presupune astfel de alegeri.

Nu știu cine se află în spatele revoltei, s-ar putea însuși partidul comunist, pentru a-și consolida pozițiile și pentru a motiva ura lor congenitală față de tot ce înseamnă „român” și „românesc”, s-ar putea indolența partiduțelor care s-au văzut cu tainul înjumătățit. În orice caz cei care au avut de suferit au fost oamenii simpli, nu politicienii care în cazul unui success și-ar fi însușit partea leului cu jovialitate și recitînd discursuri kilometrice. Dar roșul lăsat de această palmă grea dată neamului, nu va trece prea curînd. Să urmărim faptele:

Cronologia și desfășurarea revoltei:

Marți 7 aprilie:

10:35 : Peste 5000 de persoane protestează în PMAN

„Peste 5000 de persoane, inclusiv lideri ai partidelor politice din R. Moldova s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și continuă protestul început, luni, la ora 18.00. Protestatarii scandează „Jos comuniștii”, „Vrem alegeri repetate”, „Jos dictatura”. Numărul protestatarilor este în continuă creștere, iar traficul pe bld. Ștefan cel Mare a fost blocat.”

11:39 – Ușa Președinției a fost încuiată, polițiștii bine echipați stau în trei cordoane

11:57 – Mulțimea aruncă cu ouă stricate, sticle și pietre în Președinție

12:09 – Tinerii sunt tot mai agitați – poliția încearcă să facă față

12:43 – Geamurile Președinției au fost sparte, mulțimea este înfuriată

„Pietre de circa 5 kilograme au fost aruncate în geamurile Președinției. Astfel, geamurile din față și lateral ale clădirii instituției prezidențiale au fost sparte. În fața instituției a plouat cu pietre.

Forțele de ordine au chemat și o mașină de pompieri pentru a încerca să disperseze mulțimea cu furtunul de apă. Însă, tinerii au luat cu asalt mașina si au scos-o din mulțime. Pompierii au fugit.”

13:40 – Intrare în forță în incinta Parlamentului

„De la Președinție, tinerii s-au mutat la Parlament, unde au stricat geamurile și ușa de la intrare. În fața Legislativului, tinerii au dat foc unei anvelope.

Acum tinerii au intrat prin geamuri în Parlament si aruncă cu lucruri din birourile de la parter. Poliția din fața Parlamentului s-a retras, pentru că nu face față și declară că până acum nu a fost reținut nici un protestatar.

Purtând steagul UE în mâini, tinerii își arată dorința de a trăi într-o țară democratică și liberă.”

15:20 – Mai mulți tineri au ajuns pe acoperișul Președinției:

„Mai mulți tineri au urcat pe acoperișul Președinției, fluturând cu steaguri ale R. Moldova, României și UE.

La intrarea în instituția prezidențială protestatarii ard lucruri și mobilier scos din interiorul clădirii. Același lucru se întâmplă și în fața Parlamentului.”

16:38 – Armata Națională a dat ordin să se intervină în forță

19:00 – Presa din Rusia: Tentativa de revoluție portocalie sau scenariu regizat de comuniști

20:30 – Clădirea Parlamentului este devastată. Ruguri imense ard în fața clădirii.

Miercuri 8 aprilie

15:38 – Voronin: R. Moldova a instituit regimul de vize cu România, iar Ambasadorul României va fi declarat persona non grata

16:27 – 3.000 de persoane protestează pașnic la Chișinău

„3.000 de oameni protestează pașnic la Chișinău la această oră în Piața Marii Adunări Naționale, în fața clădirii Guvernului. Manifestanții se tem că autoritățile vor interveni în forță împotriva protestatarilor, în condițiile în care președintele comunist Vladimir Voronin a amenințat că va fi folosită forța dacă revoltele nu se vor potoli. Clădirea Guvernului este păzită de scutieri. În fața Parlamentului și a Președinției lucrează echipe mobile al serviciului salubritate care strâng gunoiul rămas în urma protestelor de ieri.” (desfășurarea conform Jurnal de Chișinău)

Finita la comedia

10:45 – Calm desăvârșit în centrul Chișinăului

„La această oră în Piața Marii Adunări Naționale, în fața Casei Guvernului, nu se află nici un protestatar. Doar doi ziariști ai unui post de televiziune străin stau în piață în așteptarea manifestanților. De asemenea, lipsesc și reprezentanții forțelor de ordine. În piață sunt postate două mașini ale poliției rutiere, iar în spatele clădirii guvernului 3 mașini ale pompierilor. Copacii din scuarul din spatele Casei Guvernului sunt împrejmuiți cu o banda vopsită în culorile alb și roșu care are drept scop interzicerea accesului publicului în acest perimetru.”

Rezultate finale: Comuniștii vor avea 60 de mandate de deputat

„În noul Parlament, Partidul Comuniștilor din Moldova va deține 60 de mandate de deputat, conform rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie, prezentate miercuri seara de Comisia Electorală Centrală. Astfel, pentru alegerea președintelui țării, comuniștii vor avea nevoie de încă un vot. „(Jurnal de Chișinău)

Scopul scuză mijloacele… Care a fost scopul?

Ce au vrut de fapt manifestanții? Acest protest era din cauza și împotriva alegerilor, dar care a fost rostul steagului UE pus pe președinție (sau dacă a fost o înscenare sunt cunoscute afinitățile unei importante părți a populației pentru UE, mai bine zis pentru „european dream”)? Sînt sigur că toți manifestanții își pun în dreptul sufletului lor eticheta de patrioți. Însă ai cui patrioți sînt? Oare stegulețul cu steluțele lui căzătoare e de sorginte românească? Oare dorința arzătoare de liberă circulație în spațiul acestei UE este o problemă a neamului. Este binele suprem integrarea în UE? Nu, cu siguranță nu.

Revolta a fost asemănătoare mișcării browniene: 30.000 de tineri în prima zi, fiecare cu sloganul lui, fiecare cu ideile lui, îndreptîndu-se în cea mai neagră beznă către sfîrșitul previzibil. Au rupt cîteva uși, au spart cîteva geamuri, și s-au crezut deja cîștigători. Personajele din partea cealaltă a baricadei au așteptat cuminți să treacă puțin timp, poate au pus și cîteva pietre în mîinile protestatarilor, iar apoi au stins-o făcînd mai puțin efort decît cel de a stinge un chibrit.

Ce a făcut Voronin? A pozat în victimă, și-a trimis torționarii (în primul rînd Poliția „națională”, sau alte namile cu capul mare și ras, cu nimic în el) care le-au aplicat corecția binemeritată pentru participarea la „lovitura de stat”. După ce le-a tăiat brusc elanul „revoluționarilor”, băgînd o parte din ei în beciurile poliției, a cules roadele – a introdus vizele pentru cetățenii români, a expulzat ambasadorul, nu i-a acreditat succesorul, a făcut din nou un zid din acest rîu al suferinței – Prut. S-a acoperit oficial cu mantaua „fraților noștri mai mari” de la Kremlin, iar acum îți face planul de exploatare pe următorii 4 ani.

„În ultimele zile, mai multe site-uri din internet au postat poze și imagini video, în care un băiat îmbrăcat în galben, camuflat în student, cu ghiozdan în spate și asistat de un polițist și o persoană în civil arborează niște drapele pe clădirile Parlamentului și Președinției de la Chișinău. Presa din R. Moldova a declanșat o anchetă de serviciu în acest subiect. De asemenea, mai multe site-uri aduc zilnic noi și noi detalii.

PRO TV a transmis sâmbătă seară un reportaj pe care îl puteți vedea în reluare pe site-ul acestui post, în care același tânăr a fost identificat și printre participanții la mitingurile organizate de PLDM și AMN, dar nu în calitate de protestatar, ci de personaj care declara pentru posturile prezidențiale de televiziune că a fost plătit să vină la mitinguri. Întrebarea pe care și-o pune astăzi toată lumea este: cine e acest tânăr și ce roluri au polițistul și persoana în civil în toată povestea cu arborarea drapelelor? Doar cheile de la acoperișul Parlamentului și al Președinției nu se aflau la Opoziție, accesul la acoperiș îl cunoșteau un număr restrâns de persoane care, probabil, făceau parte din paza de stat.

Din înregistrările video adunate până acum se vede clar că tânărul a pătruns foarte ușor în ambele incinte. În sediul Președinției, unde acesta a intrat prin geamul spart, nu a întâmpinat nicio rezistență. Pe hol l-au întâlnit oameni la cravată, cărora nicidecum nu le puteai spune protestatari. În momentul în care și-a făcut apariția „eroul”, nu exista nicio încăierare între pază și protestatari. Tânărul a urcat liber pe scările din interior – și a știut exact pe unde să intre și încotro să meargă! – sub privirile tăcute ale pazei. Cum să înțelegem asta? Ca pe o greșeală catastrofală din partea pazei lui Voronin, sau ca pe o provocare organizată cu bună știință de Putere, pentru a putea pune apoi în cîrca Opoziției acuzația de lovitură de stat?!” (Timpul)

Interesele oculte ale celor 2 puteri mondiale Rusia și UE au mai dat o bătălie, dar indiferent de cîștigător, nu putem decît să ne împotrivim unei astfel de situații. Cît timp vom lăsa destinul nostru în mîinile acestor canalii, cît vom permite să ne joace pe degete rusul, occidentalul, cît ne vom mai vinde sufletul pentru himera celor cîțiva arginți europeni?

Singura soluție e credința și voința. Credința în adevărata noastră menire, credința în sufletele strămoșilor al căror sînge nu a udat degeaba pămîntul românesc. Trebuie să fim hotărîți, să mergem ca dacii – rîzînd la întîlnirea cu destinul. Să răsturnăm această orînduire străină de aspirațiile, tradițiile și întreg neamul românesc, să răspundem chemării sîngelui. Vrem și putem? Dacă nu, nu mai putem să ne numim români, și ne merităm cu prisosință situația actuală.

Am scris punctul meu de vedere asupra evenimentului principal din această primăvară, acum să trecem și la „after party”: Comuniștii mai au nevoie de un singur vot pentru a alege președintele, altfel se va intra oficial în colaps politic și vor avea loc alegerile anticipate, care ne-au fost fluturate prin față de presa pro-Europa prin față. Iarăși alegeri, din păcate orbii nu pot primi lumina peste noapte. Cum trădarea a existat de la începuturile lumii, Iuda, Brutus fiind exemplele concludente ale istoriei, e foarte posibil ca o coadă de topor ce a intrat în parlament să pună un mic X în dreptul numelui candidatului comuniștilor.

Opoziția e pe cale de a-și trăda electoratul?

Scenariul rusesc se repetă la Chișinău! Așa cum Vladimir Putin a schimbat centrul de comandă al puterii de la Președinție la Guvern, tot așa și liderul comunist de la Chișinău, Vladimir Voronin, vrea să-l transfere de la Președinție la Parlament – acolo unde comuniștii dețin majoritatea și unde Voronin va fi președinte. Așa s-a decis ieri la plenara Comitetului Central al partidului, transmite Radio Deutshe Welle.

Încă nu știm sigur cine va fi candidatul comuniștilor la Președinție, dar după ce plenara l-a înaintat ieri pe comunistul Vladimir Țurcan la funcția de vicepreședinte al Parlamentului, singurul nume invocat neoficial ca potențial candidat la funcția supremă în stat rămâne cel al ex-președintelui Parlamentului, Marian Lupu. Acesta s-a lăsat filmat anul trecut depunând flori la monumentul lui Mihai Eminescu. Ulterior, el a spus, la o întâlnire cu studenții din orașul Bălți, că nu are nimic împotrivă ca aceștia să numească limba pe care o vorbesc – română, dar, în același timp, nu a ratat prea multe ocazii de a ataca România la rând cu șeful său de partid. Ceva mai înainte, el s-a pronunțat pentru schimbarea denumirii Partidului Comuniștilor, a spus că îi este rușine să facă parte dintr-un partid comunist în secolul XXI, dar la câteva zile după această declarație, la congresul comuniștilor, a acceptat, fără să crâcnească, să facă parte din Consiliul Politic al partidului nereformat condus de Vladimir Voronin.

Astfel, dacă fracțiunea comuniștilor nu se rupe în două până la ședința de săptămâna viitoare a Parlamentului, așa cum se zvonește în ultima vreme, noul Legislativ de la Chișinău va fi condus de doi generali de miliție: Vladimir Voronin și Vladimir Țurcan. Comuniștii au rezervat opoziției a doua funcție de vicepreședinte al Parlamentului. Liderii partidelor necomuniste susțin, însă, că nu au nevoie de nici o funcție, deoarece sunt deciși să provoace alegeri anticipate.

Liderul PL, Mihai Ghimpu: „Nu acceptăm nici o funcție și nu vom vota nici o candidatură”.

Președintele PLDM, Vladimir Filat: „Noi optăm pentru alegeri anticipate și nu vedem rostul să înaintăm candidați în funcții de conducere în Parlament atâta timp cât urmează, într-un viitor foarte apropiat să avem alegeri anticipate”.

Deși își menține poziția în ceea ce privește provocarea alegerilor anticipate, al treilea lider al opoziției, Serafim Urechean, președinte al Alianței „Moldova Noastră”, a înaintat miercuri, Partidului Comuniștilor, un set de precondiții pentru începerea unui dialog. Precondițiile se referă la eliberarea tuturor persoanelor arestate ca urmare a protestelor din 7 aprilie și asigurarea accesului opoziției la Televiziunea Publică.

Serafim Urechean: „Îndeplinirea acestor precondiții sub egida Parlamentului European, a Consiliului Europei și a altor structuri europene ne-ar aduce la o masă de negocieri. Dar aceasta încă nu înseamnă că, așezându-ne la masă sau neajungînd încă la această „masă rotundă” – deja este decis că vom vota „pro” necondiționat (…) (Deutshe Welle).” (Jurnal de Chișinău)

Aceasta a fost parada democrației de anul acesta. Ce ne rezervă viitorul, în ghearele căror prădători vom fi aruncați următoarea dată? Nu știm, însă trebuie să ne împotrivim din răsputeri acestei stări de fapte care aduce cu ea sfîrșitul neamului românesc. Vom fi noi generația care va închide ochii, și va trece nepăsătoare, stînd ca mielul la tăiere sub securea grea a străinilor, sau ne vom uni în cugetul și aspirațiile noastre, sacrificînd această iluzie pămînteană numită viață pentru mîntuirea noastră și a neamului.

Comentarii

comments powered by Disqus