Știri din Basarabia

Știri din Basarabia

10 aprilie 2008

Pragul electoral pentru alegerile parlamentare a fost majorat până la 6%

Parlamentul a majorat pragul minim de accedere în legislativ a unui partid sau organizație social-politică de la 4 la 6 la sută. Parlamentul a aprobat joi, 10 aprilie, o serie de modificări și completări la Codul electoral, cu votul a 62 de deputați, transmite Info-Prim Neo.

Pragul minim de reprezentare la nivel de 6% a fost susținut de fracțiunile Partidului Comuniștilor și Partidului Popular Creștin-Democrat. Liderul PPCD, Iurie Roșca, a declarat în cadrul dezbaterilor parlamentare că pragul de 6% nu afectează nici într-un fel normele democratice, menționând totodată că nu există în acest sens o normă europeană unică. Vicespicherul s-a arătat încrezător că PPCD va reuși să întrunească un număr suficient de voturi pentru a accede în viitorul Parlament.

Președintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a pledat pentru menținerea pragului la nivel de 4%. Deputatul a reamintit că în 2005 Parlamentul a redus pragul de la 6 la 4% la recomandarea Consiliului Europei, OSCE, Parlamentului European și observatorilor internaționali în campania electorală, care au atenționat că pragul de 6% este prea mare pentru R. Moldova. Diacov a subliniat că un prag mare distorsionează voința poporului pentru că multe voturi trec de la un partid la altul, ceea ce face ca Parlamentul să nu mai fie unul reprezentativ.

Deputatul comunist, Vadim Misin, a ținut să precizeze că în 2005 consultanții internaționali, doar au recomandat reducerea pragului până la 4%, dar au specificat că este de competența Parlamentului să decidă limita. Potrivit lui Misin, în majoritatea statelor europene pragul electoral este de 5%, iar în mai mult de 10 țări – de 6%.

Propunerea lui Dumitru Diacov de a menține pragul electoral existent a fost susținută doar de 15 deputați. Majoritatea parlamentară a respins și alte două propuneri ale președintelui PD. Deputatul propusese ca TV publică să ofere în campania electorală doar timpi gratuiți de antenă, în mod egal tuturor candidaților, iar ordinea de înscriere în buletinele de vot să fie stabilită prin tragere la sorți la sfârșitul campaniei electorale.

Noua redacție a Codului electoral prevede că tragerea la sorți va fi efectuată zilnic.

Alte modificări ale Codului se referă la excluderea noțiunii de „blocuri electorale”, interdicția de a se înscrie în cursele electorale pentru persoanele condamnate prin hotărâre definitivă a instanței de judecată, care au antecedente penale nestinse, stabilirea pentru publicitatea electorală prin intermediul rețelei de telefonie mobilă și internet a unor reglementări similare publicității din presa scrisă.

Codul a fost, de asemenea, completat cu o prevedere care interzice deputaților să dețina dublă cetățenie. Aceasta stipulează că în momentul înregistrării, candidatul va declara pe proprie răspundere deținerea cetățeniei altui stat, iar în momentul validării mandatului de deputat – va confirma documentar renunțarea la cetățenia altui stat sau retragerea cererii privind obținerea acesteia. Potrivit autorilor, această normă a fost preluată din legislația Lituaniei.

Info-Prim Neo

11 aprilie 2008

„Edinaia Gagauzia” avertizează în legatură cu desfășurarea unor acțiuni de protest

Mișcarea obștească „Edinaia Gagauzia” avertizează în legatură cu posibilitatea desfășurării unor acțiuni de protest în cazul invalidării alegerilor în circumscripțiile în care pentru Adunarea Populară au fost aleși deputați susținători ai formațiunii, transmite Info-Prim Neo.

Într-un comunicat al Comitetului executiv „Edinaia Gagauzia” se menționează că reprezentanții puterii centrale s-au folosit la maximum de resurse administrative în alegerile din autonomie. Mai ales în turul doi de scrutin, la 30 martie, au fost implicați angajați ai structurilor de forță care au exercitat presiuni asupra alegătorilor.

Reprezentanții mișcării afirmă că dispun de informații privind folosirea în continuare a resurselor administrative, presiunea fiind exercitată actualmente asupra deputaților nou aleși, susținători ai mișcării.În cazul în care aceștia nu cedează, se recurge la presiuni asupra organelor judecătorești în scopul invalidării alegerilor în acele circumscripții.

„Mișcarea obștească “Edinaia Gagauzia” declară că, în cazul exercitării de presiuni asupra organelor de judecată în scopul nerecunoașterii atribuțiilor deputaților aleși legal, adepți ai mișcării noastre, ne rezervăm dreptul organizării mitingurilor de protest, adoptării unor măsuri adecvate în vederea apărării democrației, drepturilor și libertăților cetățenilor statului nostru”, se spune în comunicat.

“Edinaia Gagauzia” solicită reprezentanților OSCE și ai misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova să susțină validarea rezultatelor turului doi de scrutin în alegerile pentru Adunarea Populară.

Info-Prim Neo

SUA vor sprijini orice pas pentru reglementarea transnistreană

SUA vor susține orice pas îndreptat spre reglementarea conflictului transnistrean, a declarat, vineri, presei de la Tiraspol, Michael Kirby, Ambasadorul SUA în R. Moldova, care a avut o întrevedere cu președintele Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Evgheni Sevciuc.

Potrivit Agenției INFOTAG, diplomatul a salutat întrevederea de vineri de la Bender între Președintele Moldovei, Vladimir Voronin, și liderul transnistrean, Igor Smirnov, prima din ultimii șapte ani. “Se va vedea în viitor cât de utilă a fost întrevederea. Dar fiecare dintre noi își dorește ca oamenii din acest teritoriu să prospere. Astfel, orice pas pentru reglementare va fi primit pozitiv”, a declarat Kirby.

Evgheni Sevciuc de asemenea a dat o apreciere pozitivă “întrevederii președinților Moldovei și Transnistriei” și faptului că ea a avut loc, menționând că asemenea întrevederi oferă posibilitatea de discutare a numeroaselor probleme. Sevciuc și-a exprimat speranța că “în cadrul dialogului de azi vor fi elaborați pași concreți, care vor contribui la dezvoltarea economiei Transnistriei și Moldovei, la simplificarea circulației transportului prin granița moldo-transnistreană”.

“Partea transnistreană nu a renunțat la negocieri niciodată și nu se opune reluării lor. Eu cred că e nevoie de întrevederi și discuții asupra problemelor acumulate și cu conducerea Moldovei, inclusiv cu Președintele Parlamentului. Trebuie să găsim aspectele comune, care pot fi rezolvate azi, pentru ca viața oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului să devină mai bună de pe urma acestui dialog”, a subliniat spicherul tiraspolean.

Infotag

Șeful Misiunii OSCE Philip Remler salută dialogul dintre Președintele R. Moldova și liderul transnistrean

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Philip Remler, a salutat astăzi reluarea dialogului direct dintre Președintele Moldovei, Vladimir Voronin, și liderul transnistrean, Igor Smirnov, transmite DECA-press cu referință la un comunicat OSCE.

Amintim că Voronin și Smirnov s-au întâlnit astăzi la Bender pentru prima dată în ultimii aproape șapte ani.

“Această întâlnire a fost un prim pas, ce ar putea pava calea spre reluarea negocierilor de reglementare în format 5+2, precum și spre constituirea grupurilor de lucru în problematica măsurilor de promovare a încrederii”, a declarat Ambasadorul Remler.

Șeful Misiunii i-a apreciat pe cei doi lideri pentru voința politică demonstrată, precizează DECA-press.

DECA-press

Vladimir Voronin și Igor Smirnov s-au înțeles în privința reluării negocierilor în formatul “5+2”

Întrevederea Președintelui Republicii Moldova cu liderul Transnistriei (prima din ultimii șapte ani), care a avut loc, vineri, la Bender, a durat 1,5 ore. Președintele Vladimir Voronin a ieșit din incinta administrației or. Bender la orele 13.30, ora locală, și a plecat la Chișinău, transmite reporterul Agenției INFOTAG din Bender.

Igor Smirnov a mai rămas în clădire, fiind așteptat de câțiva jurnaliști, chiar dacă s-a anunțat că nu vor fi declarații pentru presă. Se așteaptă ca rezultatele întrevederii să fie făcute publice de serviciile de presă ale celor doi lideri.

O sursă din administrația lui Smirnov a comunicat reporterului Agenției INFOTAG că la întrevedere părțile au convenit asupra reluării negocierilor în formatul “5+2”. Data și locul primei runde de tratative vor fi anunțate suplimentar.

Potrivit sursei, Președintele Vladimir Voronin a promis să analizeze posibilitatea de înlocuire a regimului operațiunilor de export-import ale agenților economici transnistreni cu unul mai puțin dur și să intervină cu un demers pe lângă Uniunea Europeana în vederea ridicării interdicției de intrare pe teritoriul Uniunii Europene, aplicate unui număr de 17 funcționari din administrația transnistreană.

“Reluarea negocierilor în formatul “5+2” a fost principala chestiune la întrevedere. Părțile au căzut de acord că acum au fost create condiții bune pentru rezolvarea definitivă a problemei. Alte detalii nu vor fi discutate, pentru că negocierile în format complet trebuie să aiba loc în formatul “5+2”. Ambele părți, de asemenea, sunt de acord cu aceasta. Astfel, ele vor avea de stabilit data și locul întrevederii experților în acest format. La viitoarele tratative în formatul “5+2” va fi abordată o singură problemă – proiectele de documente privind statutul regiunii Transnistrene în componența Republicii Moldova. Întrevederea de azi trebuie să aibă un singur rezultat – stabilirea datei și a locului rundei de negocieri în formatul “5+2”. Această poziție a fost coordonată cu toate părțile negocierilor în acest format – Rusia, Ucraina, OSCE precum și Uniunea Europeană și SUA, care au rolul de observatori”, a afirmat sursa.

Voronin și Smirnov s-au înțeles să se întâlnească în timpul unei convorbiri telefonice, avute pe 7 aprilie. Pregătirile de întrevedere s-au ținut în mare secret, data și locul acesteia nu au fost anunțate. Presa a aflat despre întrevedere abia după ce aceasta a început. Întâlnirea a avut loc la sediul șefului administrației or. Bender – al doilea centru administrativ ca mărime din Transnistria, situat pe malul drept al Nistrului, dar inclus administrativ în componența Transnistriei. La Bender, au avut loc cele mai sângeroase evenimente, în perioada conflictului armat din 1992.

Infotag

Președintele Moldovei și liderul transnistrean au convenit asupra unei serii de întrevederi

Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și liderul Transnistriei, Igor Smirnov, au convenit asupra continuării întrevederilor în vederea rezolvării pe etape a tuturor problemelor care s-au acumulat între Chișinau și Tiraspol, se spune într-un comunicat difuzat de serviciul de presa al Președintelui Republicii Moldova, după întrevederea șefului statului cu liderul de la Tiraspol, care a avut loc, vineri, la Bender.

Potrivit Agenției INFOTAG, în comunicat se spune că în cadrul întrevederii Vladimir Voronin și Igor Smirnov au discutat despre noi posibilități de dezvoltare a dialogului între Chișinău și Tiraspol, au trasat o serie de pași concreți pentru dezvoltarea procesului de negocieri. Ei au ajuns la poziția unanimă privind convocarea neîntârziată a grupurilor de lucru mixte pentru întărirea măsurilor de încredere între Chișinău și Tiraspol. Activitatea grupurilor de lucru urmează să propună un spectru de proiecte concrete în domeniile dezvoltării infrastructurii, construcției de drumuri, al securității și dezarmării, în sfera socială și cea cultural-umanitară.

Voronin a menționat că atmosfera constructivă care s-a creat în reglementarea transnistreană permite Republicii Moldova să adreseze Uniunii Europene și SUA inițiativa de anulare a restricțiilor de vize în privința conducătorilor Transnistriei. Igor Smirnov a declarat, la rândul său, că, conducerea Transnistriei anulează restricția de circulație între două maluri ale Nistrului pentru toți reprezentanții conducerii Republicii Moldova.

Serviciul de presă nu se refera la reluarea procesului de negocieri în formatul “5+2”. Reporterul Agenției INFOTAG a aflat că acesta a fost unul dintre subiectele principale ale întrevederii, dar nu s-a luat vreo decizie concretă de reluare a tratativelor.

Ministrul de externe al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Valeri Litkai, care a participat la întrevedere, a declarat presei că “discuțiile despre reluarea negocierilor sunt încă premature”. “Este bine că o atare întrevedere a avut loc. Și s-a convenit ca asemenea întrevederi să mai fie, noi avem la ce să lucrăm”, a conchis Litkai.

Infotag

La întrevederea de la Bender, Vladimir Voronin și Igor Smirnov au exprimat un “optimism rezervat”, anunță serviciul de presă al lui Smirnov

La intrevederea de vineri Vladimir Voronin și Igor Smirnov au exprimat un optimism rezervat vizavi de viitorul proces de negocieri, se spune într-un comunicat al serviciului de presă al liderului autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene (RMN), care a difuzat un rezumat complet al întrevederii, transmite Agenția INFOTAG.

În comunicat se spune că Voronin este de părere că săptămâna viitoare se va putea vorbi despre reluarea amplă a negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul “5+2”. Interlocutorii au abordat perspectivele și mersul reglementării moldo-transnistrene, posibilitățile de reluare a consultărilor pentru identificarea modelului de edificare a unor relații de vecinătate între republici; partea transnistreană și-a reiterat atașamentul față de reglementarea relațiilor moldo-transnistrene prin mijloace pașnice, politice, în cadrul dialogului constructiv și bazat pe drepturi egale, între organele abilitate ale puterii de stat din Transnistria și Moldova. O atenție specială a fost acordată aspectelor practice ale reglementării, cu impact asupra vieții cotidiene a cetățenilor din cele două republici, inclusiv anularea barierelor administrative în dezvoltarea economiei în întreaga regiune.

În comunicat se expun cuvintele lui Voronin, că asemenea întrevederi vor deveni regulate, iar convorbirile telefonice vor fi întreținute după necesitate. În plus, ne-am înțeles că părțile vor constitui grupuri de lucru care vor studia problemele din relațiile dintre noi, inclusiv, măsurile de încredere pe care le-am lansat mai înainte. Constituirea acestor grupuri și activitatea la care ele vor proceda neîntârziat, cred eu, chiar săptămâna viitoare, au premise să ne pregatească să ne apropiem pozițiile în măsura care să ne permită să propunem demararea unor negocieri ample în formatul “5+2”, a spus Voronin.

Serviciul mai transmite că Smirnov a spus că a avut două chestiuni pentru întrevederea cu Voronin “prima – înmânarea acordului de prietenie și colaborare între Republica Moldovenească Nistreană și Republica Moldova, care, în viziunea noastră (luând în calcul toate referendumurile care au avut loc) tocmai ar fi oferit o soluție pentru toate problemele. A doua – eliminarea tuturor barierelor economice și de altă natură în circulația mărfurilor și a persoanelor în vederea continuării activității”, a afirmat Smirnov.

El a menționat că Voronin a promis să solicite comunității europene ridicarea restricțiilor de circulație în privința liderilor administrației transnistrene, iar Tiraspolul, ca răspuns, va ridica interdicția intrării demnitarilor moldoveni pe teritoriul transnistrean. Smirnov a acordat o atenție specială necesității respectării principiului egalității părților, asupra căruia s-a convenit anterior, și a subliniat că o soluție viabilă durabilă nu poate fi gasită în condițiile presiunilor constante asupra unei părți implicate în conflict. “Astfel, cred că îndeplinind și voința poporului, și voința poporului moldovenesc, avându-l în vedere pe Vladimir Nicolaevici, noi vom găsi același limbaj în abordare pentru rezolvarea problemelor. Lucrul cel mai important este ca aceasta să nu împiedice viața oamenilor care locuiesc în Moldova și în RMN”, a accentuat Smirnov.

Surse din administrația de la Tiraspol au comunicat Agenției INFOTAG că Moldova a insistat ca la întrevedere să nu fie simboluri de stat, ca să nu se creeze aparența unor negocieri interstatale, asupra cărora insistă partea transnistreană, care a elaborat acordul de prietenie și colaborare între Republica Moldovenească Nistreană și Republica Moldova. Inițial, pe masa de negocieri au fost puse drapelele de stat ale părților, iar după începutul întrevederii au fost eliminate, la rugămintea lui Vladimir Voronin. Pe fotografiile făcute de operatorii personali ai celor doi lideri se vede că drapelele au fost pe masă doar la începutul întrevederii.

Infotag

14 aprilie 2008

R. Moldova solicită României trecerea mai operativă a frontierei, în zilele de Paști

În perioada Sărbătorilor de Paști, trecerea frontierei moldo-române ar putea fi mai eficientă și mai operativă. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a transmis o solicitare în acest sens autorităților de la București.

Constantin Burghiu, director adjunct al Departamentului Afaceri Consulare al MAEIE, a comunicat Agenției INFOTAG că în anul trecut în această perioadă au fost înregistrate mai multe cazuri când cetățenii moldoveni au întâmpinat deficiențe la trecerea frontierei. “Au parvenit plângeri că cetățenii noștri au fost nevoiți să plătească bani pentru a trece hotarul, chiar dacă totul era în regulă. În acest context solicităm autorităților române organizarea cât mai eficientă a procedurii de trecere a frontierei române”, a precizat Burghiu.

El a mai spus că, tradițional, de Paști, fluxul de călători care trec hotarul pentru a reveni acasă se dublează.

Din 1 ianuarie, 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, moldovenii pot călători în această țară doar cu viză, care se eliberează gratis.

Infotag

Comentarii

comments powered by Disqus