Știri din Basarabia

Știri din Basarabia

4 aprilie 2008

Președintele Vladimir Voronin a atenționat NATO asupra necesității rezolvării problemei transnistrene

Problema transnistreană alimentează un potențial de insecuritate și instabilitate nu doar pentru teritoriul Republicii Moldova, dar și pentru întreaga regiune, a declarat, joi, Președintele Vladimir Voronin, la Summitul NATO de la la București.

Potrivit serviciului de presă prezidențial, citat de Agenția INFOTAG, Voronin a subliniat că “sînt evidente efectele la scara regională ale acestui conflict, blocajele pe care le creează el pentru procesele de modernizare a Republicii Moldova, precum și interferența problematicii transnistrene cu subiecte actuale de securitate internațională cum ar fi Tratatul FACE, extinderea NATO, sistemele de apărare antirachetă în Europa”; că “Moldova își depune toate eforturile pentru a atrage atenția comunității internaționale asupra situației incerte în ceea ce privește conflictul din regiunea de est a țării care, timp de peste 16 ani, rămîne o zonă de instabilitate ce afectează securitatea regională”.

“După 17 ani de la proclamarea independenței sale, Moldova își dorește sprijinul comunității internaționale pentru evitarea polemicilor distructive privind identitatea națională și frontierele actuale spre a se putea concentra asupra realizării aspirațiilor sale proeuropene, precum și implicarea cît mai activă a tuturor părților pentru recunoașterea neutralității constituționale a Republicii Moldova și promovarea reintegrării țării în baza dreptului internațional sau cazul Kosovo. Noi dorim să identificăm o soluție viabilă pentru problema transnistreană, care trebuie să se axeze pe demilitarizarea și interzicerea staționării trupelor și obiectivelor militare străine pe teritoriul nostru național, în conformitate cu statutul recunoscut de neutralitate al Republicii Moldova, precum și acordarea unui statut echitabil regiunii transnistrene în componența unei Moldove suverane, indivizibile și integre din punct de vedere teritorial”, a subliniat șeful statului.

În cadrul Summit-ului NATO, Președintele Vladimir Voronin a purtat discuții cu Președintele Letoniei, Valdis Zatlers, și cu Președintele Lituaniei, Valdas Adamkus. Discuțiile au vizat relațiile de cooperare a Republicii Moldova cu cele două state și perspectiva extinderii și aprofundării colaborării.

INFOTAG

Negocierile în CUC privind retragerea posturilor organelor de forță din Zona de Securitate au fost deblocate

Delegațiile din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) au reușit să depășească impasul în negocierile privind retragerea posturilor organelor de forță din Zona de Securitate, în ședința ordinară din 3 aprilie.

Ion Solonenco, co-președinte CUC din partea R. Moldova, a declarat că la finalul unor dezbateri încordate, partea transnistreană a acceptat propunerea Chișinăului privind examinarea acestui proiect într-o ședință ulterioară. „Pentru noi este evident că, în acest moment, delegația transnistreană nu este pregătită să negocieze retragerea posturilor, deoarece așteaptă o decizie politică în privința statutului Transnistriei”, a declarat Solonenco.

Potrivit lui, “reieșind din faptul că aceștia nu se încumetă să se pronunțe pe acest subiect din motivul pe care l-am enunțat, am propus desemnarea unui grup de lucru care să studieze în detaliu retragerea tuturor posturilor nesancționate. Prin urmare, aceasta înseamnă că retragerea posturilor a fost menținută pe ordinea de zi a CUC și că există șanse să fie examinată”, a subliniat Solonenco.

“Totodată, problema privind retragerea posturilor de forță”, a precizat sursa citată, “va fi abordată inevitabil și în cazul reluării negocierilor politice în formatul “5+2”, avînd în vedere că aceasta este legată de nerespectarea drepturilor omului în Zona de Securitate.

Deblocarea negocierilor a permis membrilor CUC să examineze și alte chestiuni incluse pe ordinea de zi a ședinței. Este vorba despre raportul Comandamentului Militar Unificat cu privire la situația din Zona de Securitate. Comandantul militar superior din partea R. Moldova, colonelul Victor Macrinschi, a informat că forțele militare transnistrene aflate în Zona de Securitate desfășoară aplicații militare fără să înștiințeze CUC. „Raportul nostru conține toate abaterile depistate în Zona de Securitate, iar acțiunile forțelor militare transnistrene nu reprezintă altceva decât o încălcare flagrantă a prevederilor acordurilor existente”, a spus Macrinschi.

În cadrul ședinței au fost operate modificări de ordin organizatoric, precum numirea unui reprezentant transnistrean în calitate de membru al CUC. Delegația moldovenească a votat candidatura propusă, dar a respins propunerea de numire a colonelului Valentin Izotov, care exercită în prezent funcția de comandant militar superior din partea transnistreană, într-o funcție de membru al CUC. „Rolul comandanților militari este să asigure activitatea pacificatorilor în Zona de Securitate. Aceștia se subordonează direct CUC și, respectiv, nu au dreptul să devină membri CUC atâta timp cât dețin o funcție care poate genera conflicte de interese”, a menționat Solonenco.

În Zona de Securitate a început rotația observatorilor militari. Un grup format din patru ofițeri ucraineni, care urmează să-și îndeplinească mandatul în Zona de Securitate în calitate de observatori militari pe durata unui an, a fost aprobat în ședința CUC în unanimitate.

Solonenco a reiterat poziția Chișinăului, în scopul soluționării problemelor existente în Zona de Securitate, care este dispus să poarte și în continuare un dialog constructiv cu părțile implicate în negocieri.

BASA-Press

MAI a semnat un acord de cooperare cu centrul “Pro Marshall Moldova”

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al republicii a semnat memorandumul de cooperare cu centrul “Pro Marshall Moldova”, transmite serviciul de presă al instituției.

Scopul documentului este dezvoltarea cooperării între MAI și centrul “Pro Marshall Moldova”, ca membru al Alianței Anticorupție, în procesul monitorizării acțiunilor de reducere și contracarare a corupției în structurile de ordine și drept ale țării.

Ministrul afacerilor interne Valentin Mejinschi a declarat în cadrul ceremoniei semnării acordului că instituția, pe care o conduce, conștientizează rolul societății civile în prevenirea corupției și combaterea acesteia.

Novosti-Moldova

7 aprilie 2008

Prima întrevedere Voronin-Smirnov din ultimii șapte ani ar putea sa aibă loc în curînd

În timpul apropiat, ar putea să aibă loc întrevederea Președintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu conducătorul autoproclamatei RMN, Igor Smirnov, prima de după anul 2001. Voronin și Smirnov s-au înțeles în privința întrevederii bilaterale în timpul convorbirii telefonice, avute luni, a transmis serviciul de presă al Președintelui moldovean.

Potrivit Agenției INFOTAG, serviciul de presă al liderului de la Tiraspol a anunțat că în cursul convorbirii, care a avut loc la inițiativa părții moldave, “s-a făcut un schimb de opinii referitor la situația creată în reglementarea moldo-transnistreană. Partea transnistreană și-a reiterat disponibilitatea de a continua consultările pe baza egalității în drepturi a părților, a renunțării la orice măsuri de presiune, precum și la deciziile unilaterale care afectează stabilitatea în regiune. În calitate de subiect de dialog a fost discutat proiectul unui amplu tratat de colaborare între R. Moldova și Transnistria, precum și inițiativele părții moldovene privind dezvoltarea și întărirea măsurilor de încredere. Interlocutorii au estimat că viitoarea întrevedere ar putea sa devină un impuls serios pentru reluarea procesului de negocieri, reprezentanților politici ale părților li s-a pus în sarcină să realizeze activitatea corespunzătoare de pregătire multilaterală a acesteia”.

INFOTAG precizează: Ultima întrevedere Voronin-Smirnov a avut loc pe 8 august 2001, la Tiraspol. Chiar dacă liderii semnaseră acordul de colaborare în domeniul poștei, al telecomunicațiilor și al gospodăriei drumurilor, privind întărirea măsurilor de încredere și garanțiile în spațiul de apărare, precum și protocolul de punere în aplicare a documentelor semnate anterior, întrevederea a trecut într-o atmosferă destul de rece. După întrevedere, Vladimir Voronin a opinat că negocierile politice cu Smirnov nu au perspectivă. Pe 1 septembrie, R. Moldova a pus în aplicare noi specimene vamale, iar Transnistria a calificat acest act drept blocadă economică și a refuzat orice negocieri în viitor.

RUSIA ESTIMEAZĂ CĂ IMPASUL ÎN NEGOCIERI AR PUTEA FI DEPĂȘIT DATORITĂ ÎNTREVEDERII VORONIN-SMIRNOV

“Rusia speră că întrevederea între liderii Moldovei și Transnistriei va favoriza depașirea situației de impas în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”, a declarat Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Valeri Nesteruskin, care de mai mulți ani reprezintă diplomația rusă la negocierile pentru rezolvarea problemei transnistrene în formatul “5+2”.

Potrivit Agenției INFOTAG, în timpul convorbirii telefonice de luni, Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și liderul autoproclamatei RMN, Igor Smirnov s-au înțeles în privința unei întrevederi bilaterale la care să discute chestiuni de dezvoltare și consolidare a măsurilor de încredere între Chișinău și Tiraspol. “Probabilitatea unei atare întrevederi lasă loc pentru un optimism rezervat. Sper ca progresele care au avut loc se vor concretiza în lucruri mai consistente, ca să putem depăși impasul în care ne-am aflat în ultima vreme”, a declarat Nesteruskin într-un interviu acordat agenției RIA “Novosti”.

Serviciul de presă nu a oferit mai multe amănunte asupra convorbirii între Voronin și Smirnov și nici asupra eventualei date a întrevederii. Presa transnistreană oficială nu a informat despre convorbirea telefonică, iar agenția oficială tiraspoleană “Olvia-press” a criticat discursul Președintelui Voronin la summitul NATO de la București, în care el a insistat că trebuie găsită o soluție viabilă pentru problema transnistreană, care să rezide în demilitarizare și în interdicția dislocării de forțe militare și arme străine pe teritoriul republicii, conform statutului ei de neutralitate, recunoscut pe plan internațional.

Totodată, unele surse de la Tiraspol au afirmat, luni, că experții au primit sarcina să pregatească întrevederea Voronin-Smirnov.

Rezolvarea problemei transnistrene s-a numarăt printre principalele promisiuni date de PCRM și Vladimir Voronin la alegerile parlamentare din 2001. După învestirea în funcția prezidențială (7 aprilie 2001) Voronin a avut prima întrevedere cu Smirnov, pe 9 aprilie 2001, și a convenit asupra organizării de întrevederi lunare, la Chișinău și Tiraspol. La întrevederile urmatoare, din 16 mai si 20 iunie 2001, au fost semnate protocoale privind recunoasterea reciproca a documentelor si o serie de alte acorduri. Ultima intrevedere Voronin-Smirnov a avut loc pe 8 august 2001, dupa care Voronin a declarat ca nu se va mai intilni cu Smirnov, pentru ca “liderii de la Tiraspol profita de intrevederi ca sa traga de timp si sa-si rezolve problemele”.

Procesul de negocieri intre expertii partilor a continuat timp de citiva ani, fiind suspendat complet în februarie 2006.

În octombrie 2007, Vladimir Voronin a lansat un pachet de initiative privind intarirea increderii intre Chisinau si Tiraspol, care prevad constructii mixte de drumuri, infiintarea unei televiziuni consolidate, demilitarizarea completa, dezarmarea partilor si constituirea unei armate unitare, garantarea drepturilor de proprietate asupra bunurilor achiziționate în regiune, susținerea sociala a populației.

Dupa intrevederea cu Presedintele rus, Vladimir Putin, pe 22 ianuarie 2008, Voronin a declarat în repetate rinduri ca problema transnistreana poate fi rezolvata în curind. El a lansat chiar initiativa de recunoastere a principiului neutralitatii Republicii Moldova pe plan international, acesta urmind sa devina unul dintre principiile fundamentale ale reîntegrarii viitoare a tarii.

INFOTAG

08.04.2008

Tiraspolul este gata să continue negocierile în problema transnistreană

Tiraspolul este gata să continuie negocierile în problema transnistreană, se menționează într-un comunicat de presă al liderului transnistrean Igor Smirnov, publicat după convorbirea telefonică a acestuia cu președintele R.Moldova Vladimir Voronin.

Potrivit Serviciului de presă al liderului transnistrean, citat de Agenția de presă “Olvia-press”, partea transnistreană și-a reiterat disponibilitatea de a continua negocierile, renunțarea la orice instrumente de presiune, precum și la deciziile unilaterale ce prejudiciază stabilitatea în regiune.

De asemenea, sursa citată precizează că, în cadrul convorbirii telefonice care a avut loc la inițiativa lui Vladimir Voronin, drept subiecte ale viitorului dialog au fost examinate proiectul unui acord de cooperare și prietenie între R.Moldova și Transnistria, precum și inițiativele președintelui Vladimir Voronin privind dezvoltarea și întărirea măsurilor de încredere dintre părți.

Totodată, părțile au convenit asupra desfășurarii unei întrevederi care ar putea constitui un impuls pentru reluarea procesului de negocieri în problema transnistreană. “Reprezentanții politici ai ambelor părți au primit indicațiile necesare în vederea pregătirii acestei întrevederi”, se mai arată în comunicatul Serviciului de presă al liderului transnistrean.

Vladimir Voronin a avut o convorbire telefonică cu Igor Smirnov la 7 aprilie curent. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, cei doi oficiali au convenit asupra unei întrevederi bilaterale în vederea examinării chestiunilor cu privire la dezvoltarea și consolidarea măsurilor de încredere între Chișinău și Tiraspol.

La finele anului trecut, președintele Vladimir Voronin a înaintat un set de inițiative privind consolidarea încrederii și securității între Chișinău și Tiraspol în reglementarea transnistreană. Acestea prevăd demilitarizarea, crearea forțelor militare comune între Chișinău și Tiraspol și înlocuirea unităților militare proprii cu centre de pregătire a pacificatorilor.

BASA-Press

09.04.2008

Experții atenționează asupra necesității elaborării unei strategii naționale de export

Șansa R. Moldova de a se integra pe piața economică globală ține de capacitatea ei de a deveni o țară cu o economie de piață deschisă, una liberă care să pună accent pe realizarea exporturilor, susțin experții de la IDIS “Viitorul”, citați de Info-Prim Neo.

Potrivit experților, economia R. Moldova este în prezent foarte deschisă spre exporturi. Problema constă în faptul că țara nu are potențial necesar de acoperire a exporturilor. Analiștii susțin că, cel puțin, la etapa actuală nu se pune accentul pe promovarea exporturilor și pe subvenționarea din partea statului a producătorilor și a agenților economici autohtoni orientați spre export. Potrivit lor, nu există o strategie coerentă care ar facilita procesul de export. Astfel, luând în considerare situația dată, economistul Veaceslav Ioniță susține că nivelul de export al R. Moldova este unul extrem de scăzut.

Potrivit lui Viorel Chivriga, coordonator de programe din cadrul IDIS “Viitorul”, capacitatea de export este indicatorul de bază care reflectă cât de viabilă din punct de vedere economic este o țară. În acest context, el a ținut să menționeze că pentru anii 2005-2006 R. Moldova a înregistrat la capitolul exporturi probleme foarte mari. Astfel, în anul 2006, în premieră după recesiunea din anii 1998-2001, exporturile au regresat în expresia valorică comparativ cu anul 2005. Valoarea acestora a totalizat 1051,6 mln dolari SUA, ceea ce constituie o reducere cu 39,7 mln sau cu 3,6% față de anul 2005. Experții susțin că regresul exporturilor în perioada respectivă a fost efectul direct al interdicțiilor instituite de Federația Rusă la exportul loturilor de mărfuri moldovenești, pozițiile tarifare ale cărora au dominat clar în structura exporturilor moldovenești pe această piață.

O îmbunătățire a situației s-a înregistrat în anul 2007. Viorel Chivriga spune că în 2007 exporturile au crescut, înregistrând 1,34 miliarde dolari SUA, ceea ce constituie 128% în comparație cu anul 2006. Specialiștii sunt de părere că tendințele în domeniul exporturilor, profilate în 2007 vor continua și în anul 2008 cu ritmuri de creștere mai intense, datorate majorării volumului exporturilor de vinuri după ce a fost redeschisă piața Federației Ruse. De asemenea, creșterea se poate înregistra și pentru că există o deschidere mai mare pentru produsele agricole, industriale și textile.

Cu toate că în 2007 situația se schimbă spre bine și exporturile cunosc o creștere, Viore Chivriga susține că, la moment, apar o serie de alte probleme în ceea ce privește exportul.

Un impediment pentru exportatori este cadrul normativ de reglementare în domeniu. Expertul citat este de părere că în prezent calitatea multor acte normative lasă de dorit. Totodată, susținerea exportatorilor este sub nivelul așteptărilor acestora și sunt net inferioare practicilor respective din statele concurente – România, Ucraina, Rusia, Belarus, etc. Deși există o strategie de atragere a investițiilor și de realizare a exporturilor, deocamdată nu se înregistrează schimbări esențiale.

Experții atenționează și asupra lipsei unei strategii de promovare a brandurilor moldovenești. Mai există și probleme ce țin de calitatea produselor moldovenești, de productivitatea unităților economici și de modul în care acestea pot sau nu pot să facă față rigorilor pieții europene.

O problemă a R. Moldova la capitolul exporturi este și faptul că grupurile de mărfuri exportate sunt aceleași. Nu există diversitate a produselor agricole. Nu există o diversificare a regiunilor geografice unde se poate exporta. Un alt obstacol constă în faptul că principalii parteneri comerciali practic nu se schimbă. Totuși, potrivit lui Viorel Chivriga, o schimbare destul de reușită în ceea ce privește partenerii comerciali, a fost accederea în top a României. Sursa citată opinează că acesta este un lucru extraordinar de bun pentru R. Moldova, mai ales pentru a revigora și a menține legăturile economice cu țara vecină.

Consilierul economic din cadrul Ambasadei României la Chișinău, Ion Șerban, a afirmat că, în ciuda faptului că în 2005-2006 au existat o serie de obstacole pentru exportul din R. Moldova, inclusiv interdicțiile impuse de către Rusia pentru exportul de vinuri, pe parcursul anului 2007 s-a constatat un trend ascendent la acest capitol. Au crescut, în special, exporturile spre Uniunea Europeană. Acest lucru demonstrează că rigorile impuse de piața europeană au constituit pentru produsele exportate din R. Moldova o adevărată provocare. Sursa citată a menționat că pentru anul 2008 se preconizează o creștere a exporturilor din R. Moldova spre UE de aproximativ 20%. “Este o direcție bună care trebuie păstrată”, a concluzionat Ion Șerban.

Potrivit expertului român, majoritatea țărilor cu economii în tranziție au trecut prin aceste situații dificile. Consilierul afirmă că o strategie pentru export este vitală pentru R. Moldova, deoarece piața internațională este din ce în ce mai acerbă, iar concurența este foarte mare și de obicei reușesc să exporte țările care furnizează produse de o calitate înaltă.

Info-Prim Neo

Comentarii

comments powered by Disqus