Haiducul și porcii

Haiducul și porcii

Nu știu ce dreg boierii în dregătorii, dar de un lucru mi-s sigur: nu cască ochii și nu ciulesc urechile. Iar treburile domniei n-ar fi decât o tihnă pentru dânșii. Iaca de bună seamă, că miercuri, sub decolteul năzdrăvan al lu’ Udrea, cei șapte pitici din ceata lui Boc au condamnat la sărăcie peste 100.000 de români. Ei bine, culmea e că atât de atenți au fost la discuții, încât au și uitat despre ce era vorba. Nici unul dintre miniștrii dregători nu și-a putut aminti dacă în sfat s-a discutat despre trimiterea iobagilor în șomaj.

Mihail Dumitru, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul Sănătății, Cseke Attila, și cel al Turismului, Elena Udrea par că și-ar fi pierdut, brusc, o mare parte din creier. În ianuarie, Ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, anunța un program de 100.000 de disponibilizări, acum toți tac mâlc și preferă să-i jupoaie pe români în taină. Pesemne că piticul Boc, le-a dat poruncă să nu deschidă pliscul, că-i dă pe mâna gâdelui de la DNA.

Taina din dregătorie

Ei, și că tot veni vorba de tainele din dregătorii, peste români vor veni vremuri ciudate, aidoma celor pe care ni le-au adus rușii. Iacătă că încet și sigur treburile domniei se fac numai în întuneric, cu ușile închise, departe de ochii iobagului prost. Blonda Udrea pune labele pe un miliard de euro, iar ce va face cu tot bănetul ăsta va fi secret de stat.

La dregătoria Dezvoltării și Turismului se propune includerea contractelor de achiziții pe bani publici la secret de stat. Bașca, în aceeași zi, 1 miliard de euro se duc în partea de vistierie rezervată de Băse lu’ Nuțica. Carevasăzică, contractele cu dregătoria blondei vor fi de două soiuri, cele pentru care „legea este improprie” și cele secret de stat. Contractele pentru care „este improprie aplicarea legii” se referă la cele prin care dregătoria virează bani pentru emisiuni publicitare, adică taman ăia prin care se cumpără sufletele ziariștilor vornici.

Tot de soiul contractelor pentru care legea le este „improprie” se înscriu cele care au ca obiect cumpărarea și închirierea de terenuri sau clădiri, ori încheierea contractelor de muncă. Taman cele prin care se manglesc cei mai mulți bani. Restul… e taină mare.

Averea domniței Udrea

Sărac, sărac, dar tot a găsit 1 miliard de euro în buzunare. Iacătă că dacă-i vorba de poftele domniței Udrea, Boc se dă de trei ori peste cap și face mai mult bănet decât orice găină fermecată din basme. Cică domnița vrea să aibă specialiștii de la țară un loc unde să pună capul, și dă bice la un megaproiect: „Renașterea satului românesc, 10 case pentru specialiști”.

Măgăoaia asta de proiect este inclusă de urgență, ca prioritate, în bugetul statului. După mintea lor, molima țării nu-i că iobagul va muri de foame la toamnă, ci că n-are pădurarul casă cu termopane. Pentru finanțarea programului se scoate o avere. Circa 500 milioane de euro, în prima fază, iar costul total pentru toate cele 2.500 de localități ar putea ajunge la 1 miliard de euro.

Udrea se laudă că programul va funcționa după principiul primul venit - primul servit, iar „finanțarea pentru construcția acestor case nu va depinde de culoarea politică a primarilor din comunele respective”. Hai, na. Vedearea-aș un primar liberal că se lăfăie în coteț pedelist.

Nu mai bea prin cârciumi

Alt zevzec de prin dregătorii se laudă că nu mai umblă prin cârciumi și hanuri, că cică trag iobagii cu foc de el. Paznicul peste vistierie, Mugur Isărescu zice că vrea poporul ca cu orice preț să-l atingă și să-l tragă un pic de limbă. „De 15 ani am renunțat să mai ies în public la restaurant pentru că îmi stătea mâncarea în gât. În timp ce mâncam veneau oamenii să mă întrebe cât va fi mâine sau poimâine cursul leului. În România toți sunt foarte interesați de curs și o parte din succesele conferințelor organizate de BNR se datorează și acestei seducții a cursului”.

După Isărescu, cică valoarea banilor din buzunarele noastre merge după economie, nu după poftele unora. Ba mai mult, el cică nu se pune pavăză pentru nimeni, iar când cineva se mâhnește îi dă un ceai. „Trebuie să dezbatem metodologic acest curs de schimb. În 2001-2002 cursul de schimb a dezavantajat exportatorii. Niciun exportator nu s-a plâns însă. În 2006, când iar îi dezavantaja, au venit la BNR și au stat în ploaie strigând: „Isărescu nu uita, banca asta nu-i a ta”. I-am chemat înăuntru și le-am dat un ceai cald”, și-a mai amintit Isărescu.

Ne ciupesc străinii țara

La nord avem un vecin obraznic, pe la est avem același vecin. În ultimii 70 de ani, vecinul acesta ne-a ciupit puțin câte puțin din pământuri și urlă beat muci că-i încălcăm drepturile. Ziarele din Ucraina s-au lansat într-o nouă campanie, care prevestește un nou conflict diplomatic. „Nu vom da românilor insula noastră”, „Ucraina nu va ceda insula României”, „România revendică o insulă ucraineană”, „România are din nou pretenții teritoriale față de Ucraina” - sunt doar câteva dintre titlurile apărute în presa ucraineană, după ce deputatul Ghenadi Zadirko a acuzat Bucureștiul că are pretenții teritoriale. Ochiul vecinului este pe mica insulă nelocuită, Maikan, de 1.500 pe 800 m, situată între orașele Chilia și Vilkovo.

„Ucraina poate pierde insula nelocuită Maikan de pe Dunăre. România pretinde atât această bucată de uscat, cât și canalul navigal din vecinătate. Dacă Bucureștiul va reuși, acest lucru va provoca pretenții teritoriale față de Ucraina și din partea altor state. În special a Rusiei”, scrie, printre altele, ziarul Vzgliad.

TARTORII, BOT ÎN BOT

GORBACIOV, ȚARUL ROȘU CĂZUT ÎN MIZERIE, NE-A ARS O VIZITĂ SCURTĂ, CA SĂ ȘTEARGĂ O CARAFĂ DE VIN CU TARTORUL COMUNIȘTILOR DE PE LA NOI, ION ILIESCU. SE PARE CĂ TĂTUCA VREA SĂ SE SPELE PE MÂNI DE ÎMBÂRLIGĂTURILE REVOLUȚIEI ȘI ÎI CERE FOSTULUI ȚAR SĂ JURE PE SECERĂ ȘI CIOCAN CĂ EL N-AR FI CERUT SĂ VINĂ RUȘII PESTE NOI ȘI NICI C-AR FI PUPAT STEAUA SOVIETICĂ. „I-AM SUGERAT SĂ MAI SPARGĂ DIN PREJUDECĂȚI ȘI FABULAȚII CARE SE TOT VEHICULEAZĂ LA NOI, CĂ AU RĂMAS OAMENII CU MINTEA ÎNTÂRZIATĂ, CARE SUNT MARCAȚI ÎNTR-O MANIERĂ VECHE, DEPĂȘITĂ DE ABORDARE, CARE REPETĂ, DE FAPT, PREJUDECĂȚILE LUI CEAUȘESCU ȘI AFIRMAȚIILE LUI ÎN LEGĂTURĂ CU REVOLUȚIA ROMÂNĂ, CUM CĂ N-AR FI FOST REVOLUȚIE, CĂ NU A FOST AUTENTICĂ, CĂ NU POPULAȚIA, CĂ KGB-UL A STIMULAT ȘI AȘA MAI DEPARTE. CĂ NOI AM FI CERUT SĂ VINĂ RUȘII SĂ OCUPE ROMÂNIA. SUNT NEBUNI, PUR ȘI SIMPLU, OAMENII ACEȘTIA. EI AVEAU TRUPE ÎN UNGARIA, ÎN CEHOSLOVACIA, ÎN POLONIA ȘI ÎN GERMANIA ȘI NU AU INTERVENIT”.

Comentarii

comments powered by Disqus