„Azi, când patimilor proprii muritorii toți sunt robi,
Gloria-i închipuirea ce o mie de neghiobi
Idolului lor închină, numind mare pe-un pitic
Ce-o beșică e de spumă, într'un secol de nimic.”
Pamfletar din obligație
Ce partituri mai cîntă potentații zilei în biata și oarba Basarabie? Din păcate, aceleași note false cu iz european sau rusofon, separate de un zid subțire de polietilenă, pe care oamenii de rînd îl văd însă ca pe unul foarte gros de piatră, situîndu-se de o parte sau alta a acestei baricade inexistente, fiind gata să-și dea și viața pentru așa-zisele „cauze nobile” ale celor 2 mari partide citate mai sus. De ce rătăcim ca înnebuniți dintr-o pseudo-realitate în alta, cînd e evident că drumul neamului românesc e cel al jertfei și credinței, izvorît din neam și pentru neam? - iar nu capitaluri marxiste, contracte sociale rousseauiste, revoluții franceze ș.a.
De voie-de nevoie, voi cita cîteva bucăți dansante din pamfletul care e viața politică a Republicii Moldova, dezgustător prin actorii și prin însăși existența lui. America a pus o notă în dreptul diagnosticului bolii ce macină RM - democrația. Un 5, despre care nu se știe dacă e de trecere sau nu. (Deși sincer e o mare asemănare între libertatea americană și cea din Basarabia, adică practic nu există.) Dar să urmărim sumbra catalogare a fraților de peste Atlantic: „Degradarea democrației în R. Moldova - constantă în ultimii zece ani. Raportul «Nations in Transit 2008», dat publicității la sfîrșitul anului trecut la Washington de organizația «Freedom House», atestă o degradare a democrației în Republica Moldova. Scorul general al democrației, cinci puncte, este cel mai scăzut înregistrat de R. Moldova în ultimii nouă ani. Cel mai bun scor al democrației a fost înregistrat în Republica Moldova în 1999, după care, din an în an, a urmat o degradare constantă a situației. De ce a degradat nivelul de democrație în R. Moldova?
«Guvernul Republicii Moldova ar trebui să analizeze atît îngrijorările care au apărut cu privire la desfășurarea alegerilor, cît și modul în care au fost tratate persoanele reținute, jurnaliștii și reprezentanții societății civile în urma violențelor. O explicație completă va consolida încrederea în instituțiile democratice ale R. Moldova», se precizează într-o scrisoare de răspuns semnată de Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton și adresată președintelui moldovean în exercițiu, Vladimir Voronin. «Statele Unite ale Americii vor continua să susțină dezvoltarea democrației în R. Moldova», se mai spune în mesajul expediat de Hillary Clinton.
Dacă, într-un moment de sinceritate cu ei înșiși, moldovenii ar privi cu luciditate, ar recunoaște că nimic din jurul lor nu are legătură cu democrația, cel puțin așa cum este aceasta înțeleasă la nivelul opiniei publice. Aproape 20 de ani le-a trebuit moldovenilor să afle cam despre ce ar trebui să fie vorba într-o democrație. De aici și pînă la a învăța ce este democrația, și mai ales pînă la a o pune în practică și a o respecta, va mai trece probabil o bună bucată de vreme (…) („Jurnal de Chișinău”)
Josette Durrieu și Egidijus Vareikis: «Ce vă trebuie ca să fiți fericiți?»
Cei 2 raportori ai Uniunii Europene pun întrebări retorice: „Ce vă trebuie ca să fiți fericiți?” Dacă ar dispărea din umila noastră țară specimenele de genul lor, veneticii și mulții „doritori de bine” s-ar face un pas spre fericire, însă presupun că avem viziuni diferite despre fericire.
«Voronin nu a avut 10 minute să se întîlnească cu noi. Eu aș zice că este un semn negativ.» Declarația aparține lui Egidijus Vareikis, co-raportorul pentru Republica Moldova al Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, lansată ieri la Chișinău. Totodată, mia a încurajat decizia Opoziției e a boicota alegerea președintelui R. Moldova.
Principala problemă din ajunul alegerilor parlamentare anticipate rămîne a fi accesul partidelor politice de opoziție la televiziunea publică. Recomandarea vine de la co-raportorii pentru R. Moldova ai Comisiei de Monitorizare a Consiliului Europei (CE), Josette Durrieu și Egidijus Vareikis, care au întreprins ieri o vizită de documentare în țara noastră. Josette Durrieu a atras atenția și la alte două aspecte — data alegerilor și listele electorale, menționînd că «cel mai probabil, alegerile vor avea loc la sfîrșitul lunii iulie». Oficialii europeni au avut o întrevedere cu procurorul general al RM, Valeriu Gurbulea, care i-a însoțit în celulele unde sînt deținuți Gabriel Stati și Aurel Marinescu, remarcînd că condițiile de detenție nu sînt cele mai umane. Referindu-se la refuzul Partidului Comuniștilor de a interveni cu anumite schimbări în legislația electorală, Vareikis a spus că «acesta e un lucru rău, or, intervenția este necesară pentru aspirațiile europene ale țării voastre». Totodată, reprezentantul CE a recomandat autorităților de la Chișinău ca, atunci cînd vin în fața parlamentarilor europeni, să aibă o viziune clară, strategică a țării: «E dificil să vorbești cu voi, dacă nu puteți răspunde la o simplă întrebare: Ce vă trebuie ca să fiți fericiți?» Rezultatele monitorizării vor fi prezentate în fața APCE la sfîrșitul săptămânii viitoare” („Timpul”).
„Ambulanța lui Voronin” sau despre servilismul vremurilor noastre
O situație tragicomică a avut loc în parlamentul RM: Voronin - după ce a închis microfonul unui deputat, o acțiune tipică pentru Măria Sa - a zis în glumă: „Chemați Salvarea!” În cîteva minute, o ambulanță era în fața Parlamentului. Deci concluzia e că anturajul lui Voronin nu știe de glumă, iar servilismul a atins cote maxime. Să citim:
„Voronin a chemat Salvarea. O ambulanță «Reanimobil» a venit urgent ieri la Palatul Republicii, unde au loc ședințele parlamentului, după ce spicherul Voronin i-a închis microfonul deputatului PLDM Vitalie Nagacevschi, care, deja cu microfonul deconectat, îi cerea Zinaidei Greceanîi să-i plătească firmei «Oferta-Plus» cele peste 2 mil. de euro pierdute de guvern la CEDO, fapt pentru care premierul se face nemijlocit vinovată. Gluma lui Voronin a fost luată în serios. Probabil, cei din anturajul președintelui au crezut pe bună dreptate că «papa» se simte prost și au intrat în panică. Medicii din «Reanimobily», care își așteptau pacientul în fața Palatului au declarat presei că au primit indicații urgente de la medicul să mobilizeze în regim de urgență o echipă de medici și să se deplaseze acolo. Potrivit medicilor, de regulă Salvarea nu vine la parlament, ci intervine doar în caz de necesitate.
Întrebat din ce motiv a venit ambulanța la Palatul Republicii, Liviu Vovc, directorul Stației Municipale de Asistență Medicală Urgentă, ne-a spus că, la acea oră, a fost internat în reanimare un bărbat de 62 de ani, preluat de pe strada 31 august 1989, din preajma Palatului Republicii. L. Vovc a precizat că medicii nu s-au deplasat special la parlament, iar acolo ar fi putut să vină o altă ambulanță — de la Spitalul Republican al Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare, unde primesc îngrijire medicală înalții funcționari. La rîndul său, Eugen Vasiliev, medicul șef al respectivei instituții, ne-a spus că spitalul asigură «asistență de urgență non-stop contingentului asociației și mașina toată ziua e implicată în serviciul de urgență». Asigurîndu-ne că nu a existat vreo chemare specială la Palat, el a adăugat că ambulanțele sînt prezente la fiecare ședință a parlamentului, fapt infirmat însă de către deputați.
Vitalie Nagacevschi consideră că persoana care a chemat Salvarea trebuie trasă la răspundere și că cele întîmplate au scos la iveală slugărnicia anturajului prezidențial față de Voronin. «În primul rînd, după mine, este vorba de un apel fals. Poliția urmează să identifice persoanele care au chemat ambulanța și să le sancționeze administrativ. În al doilea rind, așa cum replica președintelui a fost făcută în zeflemea, este evident că cei din anturajul lui s-au deprins să-i perceapă orice vorbă ca pe un ordin pe care se grăbesc să-l execute imediat», a remarcat deputatul. Evenimentul a stîrnit zîmbete printre parlamentari și jurnaliști, care se întrebau nedumeriți: «Poate că Voronin are nevoie de doctor? - fiindcă nici un alt șef de parlament nu și-ar permite să facă asemenea declarații…” („Timpul”)
„Demisia unui lup”
„Deputatul PCRM, Marian Lupu, și-a depus demisia din partid. Oare ce i-a lipsit în micul paradis capitalist cu decoruri marxistleniniste din sînul comuniștilor? Oricum, ne-a asigurat că nu se retrage din viața politică și va continua munca de salahor la bunăstarea morală și fizică a poporului pe care îl «iubește» atât de mult. Practic această demisie nu aduce decît o schimbare de etichetă în dreptul lui Marian Lupu, ceea ce ne afectează prea puțin. Însă, după cum știm, «lupul își schimbă părul, dar năravul ba».”
„Disidentul de plastilină. Bosumflat că nu a fost desemnat nici pentru funcția de președinte, nici pentru cea de premier, fostul spicher le-a trîntit comuniștilor ușa în nas. Marian Lupu a plecat din PCRM. Ieri dimineață, înainte de începerea ședinței în plen, el a anunțat un briefing la Palatul Republicii și a distribuit o declarație, fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor. Ex-președintele parlamentului a criticat modul de luare a deciziilor în interiorul Partidului Comuniștilor și a spus că nu va înceta să fie parte activă a procesului politic moldovenesc. După anunțarea declarației, Lupu a plecat pe jos de la Palatul Republicii și n-a mai venit la ședința plenară. Marian Lupu este primul deputat comunist care recunoaște că toate învinuirile aduse de către Vladimir Voronin opoziției nu au nici o justificare. În declarația de presă, fostul fruntaș comunist constată următoarele: «S-au adus multe învinuiri reciproce, dar nu au fost aduse probe (…). Atît timp cît probele necesare nu sînt prezentate, consider că trebuie respectat principiul constituțional ce se referă la prezumția nevinovăției. Și doar o anchetă veritabilă și transparentă, cu participarea tuturor partidelor, a societății civile, a mass-media și reprezentanților organismelor internaționale este în capacitate să elucideze adevărul.» Marian Lupu mai recunoaște că interesul național nu poate fi monopolizat de un singur partid și folosit ca instrument de manipulare, divizînd societatea în patrioți și trădători, în stataliști și unioniști. Dar anume aceasta s-a încercat după 7 aprilie.
În declarația de părăsire a PCRM, Lupu atenționează că «utilizarea evenimentului din 7 aprilie ca mesaj electoral este nu doar contraproductivă, ci și primejdioasă, pentru că aduce nu altceva decît aprofundarea dezbinării societății». « Alegerea președintelui țării ar fi fost doar o aplanare a crizei politice pentru o perioadă foarte scurtă, și nu o soluție durabilă (…). Prin rigiditatea sa, actualul cadru decizional în PCRM face imposibilă orice încercare de modernizare a acestei formațiuni după cum o cere realitatea», conchide Marian Lupu. «În situația dată, fiind consumate toate posibilitățile și încercările de a participa în procesul de luare a deciziilor în partid, realizînd pericolul pozițiilor, pe care nu le împărtășesc, și fiind conștient de eventualele consecințe ale acestui pas, țin să declar public că mă retrag din rîndurile Partidului Comunist din RM», anunță fostul președinte al parlamentului.
„Primele reacții. «Nu știu, n-am participat, nu am avut timp să citesc declarația», a comentat Vladimir Voronin plecarea lui Lupu. «Este o pierdere, mai ales că a fugit într-un moment critic, fapt ce-i va afecta începutul carierei politice», crede Mark Tkaciuk.
Opoziția nu prea crede în sinceritatea lui Marian Lupu și susține că acesta a fost împins premeditat de PCRM în tabăra democraților, «Poate că gestul lui este bun, dar întîrziat. Ar putea să acumuleze tot atît cît și Tarlev», a spus liderul AMN, Serafim Urecheanu. «Dar, dacă este un proiect al comuniștilor care, împreună cu PD și PSM, să reconstruiască opoziția «constructivă» și să aducă «voturi de aur»? - se întreabă Urecheanu. «Nu oricine pleacă din PCRM, și mai ales cu astfel de declarații. Sînt două versiuni: sau Marian Lupu a înțeles în sfârșit că ceea ce fac comuniștii în această țară se numește crimă, sau el a fost împins, gîndit, de PCRM în tabăra democraților», a declarat Vlad Filat, președintele PLDM. La rîndul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, nu crede în cele spuse de Lupu. Potrivit lui Ghimpu, Lupu a fost opt ani la guvernare și trebuie să-ți asume și responsabilitatea pentru aceasta, dar mai ales pentru degradarea democrației moldovenești.” („Timpul”)
„Mai mulți generali și ofițeri de armată și poliție îi cer lui Voronin: Demisia!”
„Șase generali în rezervă cred că Voronin știe codul onoarei și că, la sfaturile lor binevoitoare, își va da demisia. Sau sint naivi, sau încearcă să își facă imaginea de apărători ai noștri. Generalii Victor Catan, Anton Gamurari și Valeriu Troenco, precum și câțiva ofițeri superiori de armată și poliție i-au adresat un apel generalului Voronin - președintele în exercițiu al RM, președintele Parlamentului RM și Comandantul Suprem al forțelor armate - în care i-au solicitat să-și dea demisia din toate funcțiile publice pe care le deține. Pentru că, în caz contrar, va fi învinuit de uzurparea puterii în stat.
În opinia generalului Troenco, «guvernarea comunistă gestionează țara ca pe o gospodărie personală». «Cupa răbdării s-a umplut și deja dezacordul cetățenilor se revarsă în nemulțumiri care trec de limita Codului Penal.» Generalul Troenco a mai spus că vandalizarea celor două edificii de stat, la 7 aprilie, a fost organizată de către actuala guvernare și lipsa de probe împotriva Opoziției dovedește acest fapt. Potrivit lui, filmulețele derulate insistent la posturile de televiziune controlate de Putere urmăresc un singur scop: dezbinarea societății. «Voronin este factorul instabilității în societate», a afirmat și generalul Victor Catan. El a subliniat că falsificarea obraznică a alegerilor precedente i-a făcut pe tinerii care nu mai doresc să trăiască într-un stat totalitar să protesteze. Situația nu mai putea fi tolerată în condițiile în care la alegeri au votat pentru comuniști sute și mii de morți. «Tocmai de aceea, ei au spus un nu ferm guvernării comuniste», a declarat Catan.
La rândul său, generalul Anton Gamurari a amintit că arhiva parlamentului și lucrurile prețioase din sediul acestuia au fost scoase cu două săptămâni înainte, ceea ce constituie o dovadă certă că evenimentele din 7 aprilie au fost organizate de către conducerea statului cu ajutorul Serviciului de Informații și Securitate.
Cu același mesaj au fost prezenți la conferința de presă coloneii Anatol Prohnițchi, Andrei Covrig și Eduard Maican, precum și Ștefan Urâtu, președintele Comitetului Helsinki pentru apărarea Drepturilor Omului. În apelul adresat lui Voronin, ei au cerut ca acesta să facă «un pas dificil în viață», și anume, să demisioneze din funcțiile publice și să se retragă din scena politică” („Timpul”)
„Guvernul Greceanîi II a pus tunurile pe Opoziție și alegătorii ei”
„Z. Greceanîi, cea care a fost la un vot de a deveni prima femeie președinte din RM, s-a instaurat comod în scaunul de prim-ministru:
„Miercuri, majoritatea comunistă din Parlament a votat noul-vechiul cabinet de miniștri și programul de activitate al guvernului Greceanîi II pe perioada crizei politice. Tot miercuri, miniștrii au depus jurământul în fața președintelui în exercițiu al RM și s-au întrunit în prima ședință de lucru. Opoziția spune că pretinsul program de guvernare este, de fapt, un manifest electoral, iar guvernul înscăunat va fi un staff de agitație în perioada imediat următoare. Astăzi și luni, deputații se întrunesc în ședințe ordinare, înainte de a fi dizolvat Parlamentul, pentru a-i acorda mai multe prerogative guvernului pe perioada electorală.
În toiul prezentării programului de guvernare, uitând de prioritățile executivului pentru a depăși criza economică, Zinaida Greceanîi a îndreptat tunurile spre Opoziție, cea «care este iresponsabilă, care impune dizolvarea parlamentului, lucru care poate avea consecințe foarte grave pentru RM». Alături de Opoziție, premierul desemnat le-a dat în obraz și alegătorilor: «Consider că unii cetățeni au greșit acordând votul unor politicieni», i-a răspuns Greceanîi unui deputat AMN care o întrebase cu totul altceva. Atât ea, cât și Voronin i-au blocat pe deputații din Opoziție, închizându-le microfonul sau răspunzându-le în batjocură. În mai multe rânduri, Greceanîi a acuzat și presa independentă că scrie și spune ceea ce nu trebuie și, cel mai «grav», că ține cu Opoziția. Deși deputații abia începuseră să o ia la întrebări pe Greceanîi, dușul rece nu le-a convenit comuniștilor care, în câteva minute, au închis subiectul. «În loc de program de guvernare, am citit un pamflet electoral», a declarat Vlad Filat, președintele PLDM. Și Alexandru Oleinic, deputat AMN, a criticat lipsa de substanță a programului. «Nu trebuie să dăm vina pe diferendul transnistrean pentru insuccesele economice ale R.M din ultimii opt ani», a spus el. «Este un eseu pe temă liberă al unui student restanțier care face propagandă împotriva dușmanului imaginar intern și extern», a spus Ana Guțu, deputat PL.
Componența noului-vechiului executiv are numai două nume noi: la Ministerul Culturii - Mihail Barbulat, fost ambasador în Turcia și șef al Serviciului protocol al Președinției; la Ministerul Administrației Publice Locale - Iacob Timciuc, fost ambasador în China și ministru al Energeticii în guvernul Tarlev I („Timpul”).
Aceasta e sumbra realitate și teatrul fals pe care îl suportă românii din Basarabia. Cît timp vom mai dormi, cît timp vom mai fi pasivi la chemarea neamului? Ne merităm oare soarta și conducătorii? La aceste întrebări putem răspunde doar noi. Însă, dacă vom continua letargia, răspunsul este evident.
Comentarii