Haiduci-m-aș și n-am cui… Cronica unui haiduc modern

Haiduci-m-aș și n-am cui… Cronica unui haiduc modern

De ce m-aș haiduci? Câteva motive de haiducie

Mă roade de vreo câțiva ani un dor nebun de haiducie. Asta dintr-o lehamite născută din sila față de un sistem social defect. Cred că aș avea o satisfacție fără margini când le-aș zări mutrele speriate ale ciocoilor de toate culorile politice. Așa cum au făcut-o haiducii din vechime, sau cu nici 50 de ani în urmă Gavrilă Ogoranu, frații Arnăuțoiu, Nicolae Ciolacu și mulți, mulți alții. Românismul a supraviețuit prin haiducie. În vremurile de aur ale haiducilor, cetele depășeau 100.000 de luptători. Adică, mai mulți decât are armata română de astăzi. Toți cu inimi românești. De ce m-aș haiduci? Pentru că așa-i drept.

Nu vreau să plătesc bir

Pentru că mă cocoșează dările la stat. România a devenit un sistem corupt, care supraviețuiește doar din inventarea unor noi biruri. Dările mari sărăcesc peste măsură omul de rând, iar săracul sărăcește sistemul căruia îi aparține. M-am speriat când am aflat că ne vâră pe gât și impozitul forfetar. Dornici să bage mai ușor bani în vistierie, guvernanții au făcut ca aproximativ 56.000 de oameni să rămână fără un loc de muncă, iar 26.000 de firme și-au încetat activitatea. Credeți că bugetul e mai gras? Nici vorbă, e doar mai sărac cu 100 milioane lei.

România sărăcește pentru că birurile sunt multe și grase. Avem de plătit 113 taxe. Dublu decât sârbii sau de 56 de ori mai mult față de suedezi. Ba mai mult, pentru a le da banii trebuie să milogim ca proștii la ușile lor. Un studiu al Băncii Mondiale arată că pentru a-și plăti toate dările, românul stă la cozi trei zile și trei nopți. Nu știu pe la alții cum e, dar eu când m-am dus la finanțe să-mi plătesc dările, am stat la coadă la fel cum stăteam când eram copil așteptând mașina de pâine. Pentru ce? Ca să susțin din munca mea incompetența guvernanților și un aparat bugetar populat peste măsură cu arnăuți și cocote de birou. Culmea este că suntem din ce în ce mai puțini plătitori de impozite. Dacă în anii `90 România avea zece milioane de salariați care plăteau impozite și mai puțin de un milion de bugetari, acum sunt 4,5 milioane de salariați și aproape două milioane de bugetari.

Stăpânirea fură de la mine

După ce că iau și pielea de pe noi, guvernanții s-au pus pe furat. Stâna noastră este păzită de o haită de lupi corupți și nehaliți. Ați mai văzut vreun dosar de corupție? Nici vorbă. Mai scoate stăpânirea câte un personaj mort politic, pe care îl arată ca fiind vinovat de furtișagul din vistierie. Și asta doar așa, cât să se bucure prostimea când stă cu nasul în televizor. Ați zărit vreun procuror să se întrebe ce s-a întâmplat cu fabricile vândute pe un leu? M-am întrebat eu și am aflat că au fost demolate și transformate în afaceri imobiliare, pornind de la acte de corupție. Spre exemplu, Tractorul Brașov a fost cumpărat de Flavus Investiții, care vrea ca acum să facă acolo un mare cartier cu 6.000 de apartamente. Le fel s-a întâmplat și cu Roman Brașov, care a fost vândut la prețul unui singur apartament. Acum, acolo nu se mai fac camioane, ci case. Cine va sta în ele, că foștii muncitori n-au bani să le cumpere? Și iaca așa din corupție și degringoladă se naște criza.

Străinii au intrat deja la bănuieli și zic că pe la noi se fură mai mult decât la ei. Întrebat de un reporter de la Washington Post cum se vede România din afară, fostul ambasador SUA, Jim Rosapepe, a spus că străinii ne definesc prin corupție. Și are dreptate. Cică după Indicele de Percepție a Corupției lansat de Transparency International, România obține 3,8 puncte din 10. Astfel, țara noastră este pe ultimul loc în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, pe care îl împarte cu Bulgaria și Grecia. Dacă pentru bulgari și greci, corupția este o tradiție seculară, noi l-am avut pe Țepeș, dar tot n-am învățat nimic de la el.

S-a furat cam tot ce se putea și tot n-avem un corupt mare după gratii. Procurorii vor să-l vâre pe Adrian Năstase la ocnă pentru niște termopane, vor să-l belească pe Decebal Traian Remeș pentru o bucată de slănină și câteva sticle de țuică. Un circ inutil, în vreme ce nimeni nu bagă în seamă furtișagurile din privatizări.

Mi-e silă de ciocoi

De parcă nu era îndeajuns să sufăr că-s jupuit de biruri și furat de stăpânire, mai sunt și umilit de ciocoi. Am renunțat să mai bag lumea în seamă la televizor, că mă ia furia. Ghiftuiți și aroganți, ciocoii se dau în spectacol seară de seară. Prostimea consumă acest spectacol trist, fără a digera intelectual semnificația sa.

Data viitoare când îl mai zăriți pe Silviu Prigoană etalându-și talentele de prost gust și consoarta grasă, să știți că spectacolul acesta nu-i făcut decât pentru a vă mai râde odată în nas. De ziua lui, era sărbătorit ca un adevărat model național și toți trâmbițașii și vornicii s-au grăbit să-i pupe mâna. Și atât de mult l-au alintat, până când și el s-a săturat, exclamând: „Mă simt ca Ceaușescu acum că toată lumea îmi cântă pe la televizor”.

Până și aparițiile televizate ale președintelui Băsescu au devenit simple emisiuni de bancuri. Peste 60 la sută dintre aparițiile televizate ale oamenilor politici se rezumă la răfuieli inutile, analize fără scop și distracții de can-can. Restul aparițiilor sunt rezervate dezbaterilor, care nu ajung la nici un rezultat. Prostimea consumă, iar ciocoiul îi râde-n nas. Vorbele ministresei Elena Udrea se lipesc bine aici: „E vina mea că sunt frumoasă și inteligentă?” (Revista Gente, ianuarie 2010). Bine că suntem noi proști.

ĂȘTIA NU MAI CRED ÎN DUMNEZEU

STĂPÂNII PUPĂ ICOANE ȘI FAC CRUCI NUMAI CÂND ÎI VEDE CINEVA, CÂND ESTE VORBA SĂ PUNĂ OSUL SĂ RIDICE BISERICA SE FAC NEVĂZUȚI. CICĂ STATUL MODERN E FĂRĂ DREAPTA CREDINȚĂ, CĂ AȘA VOR STRĂINII. NU VĂ DAU LISTE DE DOMNITORI CARE S-AU BĂTUT PENTRU CREZUL NOSTRU, CĂ-I ȘTIȚI PREA BINE. DAR CE N-AU REUȘIT SĂ FACĂ STRĂINII CU SABIA, FAC ĂȘTIA DE AZI CU PLECĂCIUNEA. NE-AU SPUS STRĂINII CĂ UNIUNEA EUROPEANĂ NU ARE UN FUNDAMENT CREȘTIN ȘI CĂ NOI AR TREBUI SĂ FACEM ASCULTARE DE VORBELE LOR. ȘI S-AU APUCAT NIȘTE DESCREIERAȚI SĂ SCOATĂ ICOANELE DIN ȘCOLI, SĂ LE IA COPIILOR ORELE DE RELIGIE, IAR ACUM SE GÂNDESC LA LEGI CA SĂ MAI DIMINUEZE INFLUENȚA CREȘTINISMULUI.

DACĂ UN POPĂ CALCĂ STRÂMB ȘI PUNE MÂNA PE ȘPAGĂ, URLĂ VORNICII LA TELEVIZOR ZILE ÎN ȘIR, DAR ȘTIRILE CARE PUN BISERICA ÎN LUMINĂ FAVORABILĂ SUNT TRECUTE LA FAPT DIVERS. BA MAI MULT, ÎȘI BAT JOC DE ÎNVĂȚĂTURA CREȘTINĂ DE FIECARE DATĂ CÂND AU OCAZIA. PĂI BBC-UL, CREAT PE BANII UNEI ȚĂRI CREȘTINE IA SCRIPTURA ÎN DERÂDERE, DAR N-ARE VOIE SĂ FACĂ CATERINCĂ DE CORAN. EI SPUN CĂ DUMNEZEU N-ARE CE CĂUTA ÎN EUROPA MODERNĂ.

IACĂ AICI CÂTEVA MOTIVE PENTRU CARE MI-AȘ LUA CALUL ȘI PISTOLUL ȘI M-AȘ DUCE SĂ-MI CAUT DREPTATEA ÎN MUNȚI. CĂ DORUL DE HAIDUCIE NU-I ALTCEVA DECÂT CHEMAREA SPIRITULUI CREȘTIN ROMÂNESC.

Comentarii

comments powered by Disqus