De la spitalul de nebuni în închisoare. Din închisoare în închisoare. Mai poate ieși ceva bun? Șocant, dar Dumnezeu ne arată că da…

De la spitalul de nebuni în închisoare. Din închisoare în închisoare. Mai poate ieși ceva bun? Șocant, dar Dumnezeu ne arată că da…

Evadarea din închisoarea îngerilor căzuți – Spovedania unui interlop

Cel mai șocant interviu pe care l-am luat în viața mea a fost cel luat lui Saccsiv (Mulți dintre cititori știu cine este Saccsiv – autorul blog-ului http://saccsiv.wordpress.com… Pseudonimul Saccsiv este format din litere cu care încep numele unor persoane apropiate autorului care, deocamdată, vrea să rămână sub protecția anonimatului.)

Înainte de a fi tipărit în această carte, interviul a fost citit de mai multe persoane. Primul cititor – de fapt prima cititoare - mi-a scris un comentariu care m-a surprins: „Cred că vei avea o critică serioasă la această carte; numele pe care cu atâta trudă ți l-ai făcut atât de mare, nu cred că îți permite să scrii așa ceva; nu este o carte realistă; e suprarealistă, e ficțiune, e tot ce vrei, dar nu realistă…”

Au mai fost și alți cititori care au crezut că interviul este fictiv - „pentru că nu poate un om să treacă prin atâtea lucruri într-o viață…” Dar Saccsiv există, nu e un personaj literar…

Unii dintre primii cititori ai „manuscrisului electronic” mi-au spus că ar fi preferat ca partea legată de violența și homosexualitatea din închisori să fi fost cenzurată. Am considerat însă că, fără descrierile respective, nu s-ar putea înțelege prin ce iad a trecut Saccsiv… Pasajele respective i-ar nemulțumi pe directorii penitenciarelor respective, care ar putea fi trași la răspundere dacă lucrurile ar ieși la lumină. Dar, nu ies, cum nu ies nici cele din politică, din economie etc.

Înainte de a fi tipărită, am trimis cartea în format electronic la penitenciarul Bistrița (o închisoare în care Saccsiv nu a fost închis…), pentru a fi printată și dată câtorva deținuți. Unul dintre ei a scris – și scrisoarea sa este tipărită la sfârșitul interviului – că este „o carte interesantă, în care am găsit și m-am regăsit în multe din întâmplările relatate…”

Un alt deținut, recidivist, a scris: „ideea principală a acestui interviu pentru mine este voința omenească a unui interlop notoriu, un om care și-a trăit viața dusă la extreme, un om care a fost la un pas de a-și ucide părintele, un tip instabil din multe puncte de vedere, complexat și plin de frustrări, dar până la urmă un ÎNVINGĂTOR.”

Cred că oamenilor obișnuiți, care nu au trecut prin închisori, le va fi greu să se regăsească în întâmplările relatate. Li se vor părea prea dure, prea crude…

(Chiar dacă unii se vor poticni de un limbaj prea colorat, prea direct, poate pe alocuri chiar vulgar, trebuie să se înțeleagă că prin coafarea textului, printr-o cenzură puritanistă, aș fi oferit o imagine deformată asupra vorbitorului și a faptelor relatate…)

Oricum, există în carte și momente în care se vede lucrarea lui Dumnezeu, momente care ne pot pune pe gânduri. Noi, care spunem că îi iubim pe cei de lângă noi, am avea curajul să intrăm în închisoare în locul lor, pentru a-i ajuta? Saccsiv și-a riscat libertatea pentru a-și ajuta soția… Și a ajuns după gratii… Noi suntem oare gata să intrăm în închisoare pentru cei de lângă noi, fie că sunt soți sau părinți, copii sau prieteni? Răspunsul e destul de greu de dat…

Oricum, în cărțile duhovnicești citim că Dumnezeu îngăduie să trecem prin unele încercări (care ni se par „nemeritate”) pentru a curăți sufletul de petele lăsate de păcatele trecutului. Așa că și condamnarea „nedreaptă” a lui Saccsiv a avut rostul ei, sensul ei, rânduiala ei…

Deținutul a căutat în închisoare ajutorul lui Dumnezeu. Și l-a găsit… Astfel a evadat pe verticală, găsind libertatea… Mulți deținuți sunt obsedați să evadeze din închisoarea de piatră, neînțelegând că sunt legați cu lanțuri mai puternice de închisoarea păcatului. Astfel, după ce ies din închisoare, revin la furturi, violuri sau chiar ajung la crime - ajung din nou în închisoare… Pe când, dacă ar fi evadat mai întâi în plan duhovnicesc, viața lor ar fi fost cu totul alta…

Titlul cărții - „Evadarea din închisoarea îngerilor căzuți” - poate fi interpretat greșit… Așa că precizez – îngerii căzuți nu sunt nici deținuții plini de păcate, nici paznicii și nici cei din conducerea închisorilor (cum în mod greșit au înțeles unii din cititorii manuscrisului electronic).

Închisoarea îngerilor căzuți e lumea păcatului, fie că e vorba de desfrâu, de droguri, de crime, de violuri sau alte rele. E Sodoma care își întinde ramificațiile peste tot… Din această lume a păcatului a reușit să evadeze Saccsiv.

Asta nu înseamnă că urcușul lui spiritual s-a terminat, că a urcat din iadul păcatului pe culmile sfințeniei. Nu, el are de dus lupta cu păcatul până la sfârșitul vieții – ca noi toți, de altfel. Dar important este că a reușit să pună început bun mântuirii – și „spovedania” lui ne îndeamnă și pe noi să facem același lucru…

Gata acum. Nu spun mai multe despre viața lui Saccsiv, vă las să descoperiți singuri.

Danion Vasile

Cartea, apărută la Editura Egumenița din Galați, se poate comanda la e-mail [email protected]. Prețul volumului este de 6 RON. Detalii pe www.egumenita.ro.

Textul integral al cărții se poate citi pe http://saccsiv.wordpress.com

Comentarii

comments powered by Disqus