Ştiri din Basarabia

Ştiri din Basarabia

4 aprilie 2008

Preşedintele Vladimir Voronin a atenţionat NATO asupra necesităţii rezolvării problemei transnistrene

Problema transnistreană alimentează un potenţial de insecuritate şi instabilitate nu doar pentru teritoriul Republicii Moldova, dar şi pentru întreaga regiune, a declarat, joi, Preşedintele Vladimir Voronin, la Summitul NATO de la la Bucureşti.

Potrivit serviciului de presă prezidenţial, citat de Agenţia INFOTAG, Voronin a subliniat că “sînt evidente efectele la scara regională ale acestui conflict, blocajele pe care le creează el pentru procesele de modernizare a Republicii Moldova, precum şi interferenţa problematicii transnistrene cu subiecte actuale de securitate internaţională cum ar fi Tratatul FACE, extinderea NATO, sistemele de apărare antirachetă în Europa”; că “Moldova îşi depune toate eforturile pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra situaţiei incerte în ceea ce priveşte conflictul din regiunea de est a ţării care, timp de peste 16 ani, rămîne o zonă de instabilitate ce afectează securitatea regională”.

“După 17 ani de la proclamarea independenţei sale, Moldova îşi doreşte sprijinul comunităţii internaţionale pentru evitarea polemicilor distructive privind identitatea naţională şi frontierele actuale spre a se putea concentra asupra realizării aspiraţiilor sale proeuropene, precum şi implicarea cît mai activă a tuturor părţilor pentru recunoaşterea neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova şi promovarea reintegrării ţării în baza dreptului internaţional sau cazul Kosovo. Noi dorim să identificăm o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, care trebuie să se axeze pe demilitarizarea şi interzicerea staţionării trupelor şi obiectivelor militare străine pe teritoriul nostru naţional, în conformitate cu statutul recunoscut de neutralitate al Republicii Moldova, precum şi acordarea unui statut echitabil regiunii transnistrene în componenţa unei Moldove suverane, indivizibile şi integre din punct de vedere teritorial”, a subliniat şeful statului.

În cadrul Summit-ului NATO, Preşedintele Vladimir Voronin a purtat discuţii cu Preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers, şi cu Preşedintele Lituaniei, Valdas Adamkus. Discuţiile au vizat relaţiile de cooperare a Republicii Moldova cu cele două state şi perspectiva extinderii şi aprofundării colaborării.

INFOTAG

Negocierile în CUC privind retragerea posturilor organelor de forţă din Zona de Securitate au fost deblocate

Delegaţiile din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) au reuşit să depăşească impasul în negocierile privind retragerea posturilor organelor de forţă din Zona de Securitate, în şedinţa ordinară din 3 aprilie.

Ion Solonenco, co-preşedinte CUC din partea R. Moldova, a declarat că la finalul unor dezbateri încordate, partea transnistreană a acceptat propunerea Chişinăului privind examinarea acestui proiect într-o şedinţă ulterioară. „Pentru noi este evident că, în acest moment, delegaţia transnistreană nu este pregătită să negocieze retragerea posturilor, deoarece aşteaptă o decizie politică în privinţa statutului Transnistriei”, a declarat Solonenco.

Potrivit lui, “reieşind din faptul că aceştia nu se încumetă să se pronunţe pe acest subiect din motivul pe care l-am enunţat, am propus desemnarea unui grup de lucru care să studieze în detaliu retragerea tuturor posturilor nesancţionate. Prin urmare, aceasta înseamnă că retragerea posturilor a fost menţinută pe ordinea de zi a CUC şi că există şanse să fie examinată”, a subliniat Solonenco.

“Totodată, problema privind retragerea posturilor de forţă”, a precizat sursa citată, “va fi abordată inevitabil şi în cazul reluării negocierilor politice în formatul “5+2”, avînd în vedere că aceasta este legată de nerespectarea drepturilor omului în Zona de Securitate.

Deblocarea negocierilor a permis membrilor CUC să examineze şi alte chestiuni incluse pe ordinea de zi a şedinţei. Este vorba despre raportul Comandamentului Militar Unificat cu privire la situaţia din Zona de Securitate. Comandantul militar superior din partea R. Moldova, colonelul Victor Macrinschi, a informat că forţele militare transnistrene aflate în Zona de Securitate desfăşoară aplicaţii militare fără să înştiinţeze CUC. „Raportul nostru conţine toate abaterile depistate în Zona de Securitate, iar acţiunile forţelor militare transnistrene nu reprezintă altceva decât o încălcare flagrantă a prevederilor acordurilor existente”, a spus Macrinschi.

În cadrul şedinţei au fost operate modificări de ordin organizatoric, precum numirea unui reprezentant transnistrean în calitate de membru al CUC. Delegaţia moldovenească a votat candidatura propusă, dar a respins propunerea de numire a colonelului Valentin Izotov, care exercită în prezent funcţia de comandant militar superior din partea transnistreană, într-o funcţie de membru al CUC. „Rolul comandanţilor militari este să asigure activitatea pacificatorilor în Zona de Securitate. Aceştia se subordonează direct CUC şi, respectiv, nu au dreptul să devină membri CUC atâta timp cât deţin o funcţie care poate genera conflicte de interese”, a menţionat Solonenco.

În Zona de Securitate a început rotaţia observatorilor militari. Un grup format din patru ofiţeri ucraineni, care urmează să-şi îndeplinească mandatul în Zona de Securitate în calitate de observatori militari pe durata unui an, a fost aprobat în şedinţa CUC în unanimitate.

Solonenco a reiterat poziţia Chişinăului, în scopul soluţionării problemelor existente în Zona de Securitate, care este dispus să poarte şi în continuare un dialog constructiv cu părţile implicate în negocieri.

BASA-Press

MAI a semnat un acord de cooperare cu centrul “Pro Marshall Moldova”

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al republicii a semnat memorandumul de cooperare cu centrul “Pro Marshall Moldova”, transmite serviciul de presă al instituţiei.

Scopul documentului este dezvoltarea cooperării între MAI şi centrul “Pro Marshall Moldova”, ca membru al Alianţei Anticorupţie, în procesul monitorizării acţiunilor de reducere şi contracarare a corupţiei în structurile de ordine şi drept ale ţării.

Ministrul afacerilor interne Valentin Mejinschi a declarat în cadrul ceremoniei semnării acordului că instituţia, pe care o conduce, conştientizează rolul societăţii civile în prevenirea corupţiei şi combaterea acesteia.

Novosti-Moldova

7 aprilie 2008

Prima întrevedere Voronin-Smirnov din ultimii şapte ani ar putea sa aibă loc în curînd

În timpul apropiat, ar putea să aibă loc întrevederea Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu conducătorul autoproclamatei RMN, Igor Smirnov, prima de după anul 2001. Voronin şi Smirnov s-au înţeles în privinţa întrevederii bilaterale în timpul convorbirii telefonice, avute luni, a transmis serviciul de presă al Preşedintelui moldovean.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, serviciul de presă al liderului de la Tiraspol a anunţat că în cursul convorbirii, care a avut loc la iniţiativa părţii moldave, “s-a făcut un schimb de opinii referitor la situaţia creată în reglementarea moldo-transnistreană. Partea transnistreană şi-a reiterat disponibilitatea de a continua consultările pe baza egalităţii în drepturi a părţilor, a renunţării la orice măsuri de presiune, precum şi la deciziile unilaterale care afectează stabilitatea în regiune. În calitate de subiect de dialog a fost discutat proiectul unui amplu tratat de colaborare între R. Moldova şi Transnistria, precum şi iniţiativele părţii moldovene privind dezvoltarea şi întărirea măsurilor de încredere. Interlocutorii au estimat că viitoarea întrevedere ar putea sa devină un impuls serios pentru reluarea procesului de negocieri, reprezentanţilor politici ale părţilor li s-a pus în sarcină să realizeze activitatea corespunzătoare de pregătire multilaterală a acesteia”.

INFOTAG precizează: Ultima întrevedere Voronin-Smirnov a avut loc pe 8 august 2001, la Tiraspol. Chiar dacă liderii semnaseră acordul de colaborare în domeniul poştei, al telecomunicaţiilor şi al gospodăriei drumurilor, privind întărirea măsurilor de încredere şi garanţiile în spaţiul de apărare, precum şi protocolul de punere în aplicare a documentelor semnate anterior, întrevederea a trecut într-o atmosferă destul de rece. După întrevedere, Vladimir Voronin a opinat că negocierile politice cu Smirnov nu au perspectivă. Pe 1 septembrie, R. Moldova a pus în aplicare noi specimene vamale, iar Transnistria a calificat acest act drept blocadă economică şi a refuzat orice negocieri în viitor.

RUSIA ESTIMEAZĂ CĂ IMPASUL ÎN NEGOCIERI AR PUTEA FI DEPĂŞIT DATORITĂ ÎNTREVEDERII VORONIN-SMIRNOV

“Rusia speră că întrevederea între liderii Moldovei şi Transnistriei va favoriza depaşirea situaţiei de impas în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”, a declarat Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Valeri Nesteruskin, care de mai mulţi ani reprezintă diplomaţia rusă la negocierile pentru rezolvarea problemei transnistrene în formatul “5+2”.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, în timpul convorbirii telefonice de luni, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi liderul autoproclamatei RMN, Igor Smirnov s-au înţeles în privinţa unei întrevederi bilaterale la care să discute chestiuni de dezvoltare şi consolidare a măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol. “Probabilitatea unei atare întrevederi lasă loc pentru un optimism rezervat. Sper ca progresele care au avut loc se vor concretiza în lucruri mai consistente, ca să putem depăşi impasul în care ne-am aflat în ultima vreme”, a declarat Nesteruskin într-un interviu acordat agenţiei RIA “Novosti”.

Serviciul de presă nu a oferit mai multe amănunte asupra convorbirii între Voronin şi Smirnov şi nici asupra eventualei date a întrevederii. Presa transnistreană oficială nu a informat despre convorbirea telefonică, iar agenţia oficială tiraspoleană “Olvia-press” a criticat discursul Preşedintelui Voronin la summitul NATO de la Bucureşti, în care el a insistat că trebuie găsită o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, care să rezide în demilitarizare şi în interdicţia dislocării de forţe militare şi arme străine pe teritoriul republicii, conform statutului ei de neutralitate, recunoscut pe plan internaţional.

Totodată, unele surse de la Tiraspol au afirmat, luni, că experţii au primit sarcina să pregatească întrevederea Voronin-Smirnov.

Rezolvarea problemei transnistrene s-a numarăt printre principalele promisiuni date de PCRM şi Vladimir Voronin la alegerile parlamentare din 2001. După învestirea în funcţia prezidenţială (7 aprilie 2001) Voronin a avut prima întrevedere cu Smirnov, pe 9 aprilie 2001, şi a convenit asupra organizării de întrevederi lunare, la Chişinău şi Tiraspol. La intrevederile urmatoare, din 16 mai si 20 iunie 2001, au fost semnate protocoale privind recunoasterea reciproca a documentelor si o serie de alte acorduri. Ultima intrevedere Voronin-Smirnov a avut loc pe 8 august 2001, dupa care Voronin a declarat ca nu se va mai intilni cu Smirnov, pentru ca “liderii de la Tiraspol profita de intrevederi ca sa traga de timp si sa-si rezolve problemele”.

Procesul de negocieri intre expertii partilor a continuat timp de citiva ani, fiind suspendat complet in februarie 2006.

In octombrie 2007, Vladimir Voronin a lansat un pachet de initiative privind intarirea increderii intre Chisinau si Tiraspol, care prevad constructii mixte de drumuri, infiintarea unei televiziuni consolidate, demilitarizarea completa, dezarmarea partilor si constituirea unei armate unitare, garantarea drepturilor de proprietate asupra bunurilor achizitionate in regiune, sustinerea sociala a populatiei.

Dupa intrevederea cu Presedintele rus, Vladimir Putin, pe 22 ianuarie 2008, Voronin a declarat in repetate rinduri ca problema transnistreana poate fi rezolvata in curind. El a lansat chiar initiativa de recunoastere a principiului neutralitatii Republicii Moldova pe plan international, acesta urmind sa devina unul dintre principiile fundamentale ale reintegrarii viitoare a tarii.

INFOTAG

08.04.2008

Tiraspolul este gata să continue negocierile în problema transnistreană

Tiraspolul este gata să continuie negocierile în problema transnistreană, se menţionează într-un comunicat de presă al liderului transnistrean Igor Smirnov, publicat după convorbirea telefonică a acestuia cu preşedintele R.Moldova Vladimir Voronin.

Potrivit Serviciului de presă al liderului transnistrean, citat de Agenţia de presă “Olvia-press”, partea transnistreană şi-a reiterat disponibilitatea de a continua negocierile, renunţarea la orice instrumente de presiune, precum şi la deciziile unilaterale ce prejudiciază stabilitatea în regiune.

De asemenea, sursa citată precizează că, în cadrul convorbirii telefonice care a avut loc la iniţiativa lui Vladimir Voronin, drept subiecte ale viitorului dialog au fost examinate proiectul unui acord de cooperare şi prietenie între R.Moldova şi Transnistria, precum şi iniţiativele preşedintelui Vladimir Voronin privind dezvoltarea şi întărirea măsurilor de încredere dintre părţi.

Totodată, părţile au convenit asupra desfăşurarii unei întrevederi care ar putea constitui un impuls pentru reluarea procesului de negocieri în problema transnistreană. “Reprezentanţii politici ai ambelor părţi au primit indicaţiile necesare în vederea pregătirii acestei întrevederi”, se mai arată în comunicatul Serviciului de presă al liderului transnistrean.

Vladimir Voronin a avut o convorbire telefonică cu Igor Smirnov la 7 aprilie curent. Potrivit Serviciului de presă al Preşedinţiei, cei doi oficiali au convenit asupra unei întrevederi bilaterale în vederea examinării chestiunilor cu privire la dezvoltarea şi consolidarea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol.

La finele anului trecut, preşedintele Vladimir Voronin a înaintat un set de iniţiative privind consolidarea încrederii şi securităţii între Chişinău şi Tiraspol în reglementarea transnistreană. Acestea prevăd demilitarizarea, crearea forţelor militare comune între Chişinău şi Tiraspol şi înlocuirea unităţilor militare proprii cu centre de pregătire a pacificatorilor.

BASA-Press

09.04.2008

Experţii atenţionează asupra necesităţii elaborării unei strategii naţionale de export

Şansa R. Moldova de a se integra pe piaţa economică globală ţine de capacitatea ei de a deveni o ţară cu o economie de piaţă deschisă, una liberă care să pună accent pe realizarea exporturilor, susţin experţii de la IDIS “Viitorul”, citaţi de Info-Prim Neo.

Potrivit experţilor, economia R. Moldova este în prezent foarte deschisă spre exporturi. Problema constă în faptul că ţara nu are potenţial necesar de acoperire a exporturilor. Analiştii susţin că, cel puţin, la etapa actuală nu se pune accentul pe promovarea exporturilor şi pe subvenţionarea din partea statului a producătorilor şi a agenţilor economici autohtoni orientaţi spre export. Potrivit lor, nu există o strategie coerentă care ar facilita procesul de export. Astfel, luând în considerare situaţia dată, economistul Veaceslav Ioniţă susţine că nivelul de export al R. Moldova este unul extrem de scăzut.

Potrivit lui Viorel Chivriga, coordonator de programe din cadrul IDIS “Viitorul”, capacitatea de export este indicatorul de bază care reflectă cât de viabilă din punct de vedere economic este o ţară. În acest context, el a ţinut să menţioneze că pentru anii 2005-2006 R. Moldova a înregistrat la capitolul exporturi probleme foarte mari. Astfel, în anul 2006, în premieră după recesiunea din anii 1998-2001, exporturile au regresat în expresia valorică comparativ cu anul 2005. Valoarea acestora a totalizat 1051,6 mln dolari SUA, ceea ce constituie o reducere cu 39,7 mln sau cu 3,6% faţă de anul 2005. Experţii susţin că regresul exporturilor în perioada respectivă a fost efectul direct al interdicţiilor instituite de Federaţia Rusă la exportul loturilor de mărfuri moldoveneşti, poziţiile tarifare ale cărora au dominat clar în structura exporturilor moldoveneşti pe această piaţă.

O îmbunătăţire a situaţiei s-a înregistrat în anul 2007. Viorel Chivriga spune că în 2007 exporturile au crescut, înregistrând 1,34 miliarde dolari SUA, ceea ce constituie 128% în comparaţie cu anul 2006. Specialiştii sunt de părere că tendinţele în domeniul exporturilor, profilate în 2007 vor continua şi în anul 2008 cu ritmuri de creştere mai intense, datorate majorării volumului exporturilor de vinuri după ce a fost redeschisă piaţa Federaţiei Ruse. De asemenea, creşterea se poate înregistra şi pentru că există o deschidere mai mare pentru produsele agricole, industriale şi textile.

Cu toate că în 2007 situaţia se schimbă spre bine şi exporturile cunosc o creştere, Viore Chivriga susţine că, la moment, apar o serie de alte probleme în ceea ce priveşte exportul.

Un impediment pentru exportatori este cadrul normativ de reglementare în domeniu. Expertul citat este de părere că în prezent calitatea multor acte normative lasă de dorit. Totodată, susţinerea exportatorilor este sub nivelul aşteptărilor acestora şi sunt net inferioare practicilor respective din statele concurente – România, Ucraina, Rusia, Belarus, etc. Deşi există o strategie de atragere a investiţiilor şi de realizare a exporturilor, deocamdată nu se înregistrează schimbări esenţiale.

Experţii atenţionează şi asupra lipsei unei strategii de promovare a brandurilor moldoveneşti. Mai există şi probleme ce ţin de calitatea produselor moldoveneşti, de productivitatea unităţilor economici şi de modul în care acestea pot sau nu pot să facă faţă rigorilor pieţii europene.

O problemă a R. Moldova la capitolul exporturi este şi faptul că grupurile de mărfuri exportate sunt aceleaşi. Nu există diversitate a produselor agricole. Nu există o diversificare a regiunilor geografice unde se poate exporta. Un alt obstacol constă în faptul că principalii parteneri comerciali practic nu se schimbă. Totuşi, potrivit lui Viorel Chivriga, o schimbare destul de reuşită în ceea ce priveşte partenerii comerciali, a fost accederea în top a României. Sursa citată opinează că acesta este un lucru extraordinar de bun pentru R. Moldova, mai ales pentru a revigora şi a menţine legăturile economice cu ţara vecină.

Consilierul economic din cadrul Ambasadei României la Chişinău, Ion Şerban, a afirmat că, în ciuda faptului că în 2005-2006 au existat o serie de obstacole pentru exportul din R. Moldova, inclusiv interdicţiile impuse de către Rusia pentru exportul de vinuri, pe parcursul anului 2007 s-a constatat un trend ascendent la acest capitol. Au crescut, în special, exporturile spre Uniunea Europeană. Acest lucru demonstrează că rigorile impuse de piaţa europeană au constituit pentru produsele exportate din R. Moldova o adevărată provocare. Sursa citată a menţionat că pentru anul 2008 se preconizează o creştere a exporturilor din R. Moldova spre UE de aproximativ 20%. “Este o direcţie bună care trebuie păstrată”, a concluzionat Ion Şerban.

Potrivit expertului român, majoritatea ţărilor cu economii în tranziţie au trecut prin aceste situaţii dificile. Consilierul afirmă că o strategie pentru export este vitală pentru R. Moldova, deoarece piaţa internaţională este din ce în ce mai acerbă, iar concurenţa este foarte mare şi de obicei reuşesc să exporte ţările care furnizează produse de o calitate înaltă.

Info-Prim Neo

Comentarii

comments powered by Disqus