Traduceri din presa de limbă maghiară din România

Traduceri din presa de limbă maghiară din România

Europai-Ido, nr.6 – martie 2008
Aşadar, plecăm definitiv, salut, ungurilor!
Nyiri Janos

În noiembrie, patru familii transilvănene au plecat din localitatea Nagykovacsi mutându-se înapoi pe pământul lor natal. A început migrarea înapoi. Avocaţii care ani de zile au ajutat la stabilirea maghiarilor sosiţi din România, ajută acum la restabilirea lor. Fie că vrem sau nu să ştim, ţara noastră şi-a pierdut forţa de atracţie.

Şi azi găsim numeroşi muncitori unguri ocazionali în România.

Salut, ungurilor, plecăm acasă! Şi acolo putem câştiga acum atât cât câştigăm aici. Cel puţin acolo nu ne priveşte nimeni ca pe nişte români.

După 5 decembrie 2004, oricum nu ne-am mai simţit ca acasă. Am trăit, am muncit şi am plătit aici impozite timp de nouă ani. Credeţi că sunteţi maghiari doar pentru că Dumnezeu v-a pus aici? În 5 decembrie aţi renunţat la solidarizarea cu noi. În 9 martie, veţi renunţa şi la solidaritatea dintre voi înşivă. Pentru o felie de pâine v-aţi vinde şi propria mamă. Nu sunteţi maghiari nici voi, dar nici alţii.

Mi s-a născut aici un copil, la fel de maghiar ca şi voi, însă în hârtia pe care am primit-o de la spital scria tată necunoscut. Bineînţeles că nu a putut deveni cetăţean ungar, pentru că nu avem decât aviz de şedere aici. Aşa fabricaţi voi românii.

Voi faceţi totul pe dos. Vă plângeţi de guvernul vostru dar îl realegeţi, iar pentru un blid de linte l-aţi realege şi mâine. Vă sunt vândute terenurile, drumurile, căile ferate, spitalele, totul, iar voi înduraţi fără a spune o vorbă.

Oficiul guvernului nu ne-a făcut nici un bine. Ne-a pus beţe-n roate în tot ce s-a putut. Acasă cel puţin, guvernul nu este duşman al românilor. Acum ne aşteaptă şi pe noi, ba chiar ne cheamă. Se ridică construcţii. Se edifică şi Transilvania şi încă repede. Cel care nu este leneş, poate munci.

Cu alte cuvinte, noi plecăm, salut! Si n-aveţi decât să vă înecaţi reciproc într-un pahar cu apă. Însă fără noi.

Europai-Ido, nr. 6 – martie 2008
Este nevoie de un loc…
Csiki Sandor

Este nevoie de un loc în care – aici şi acum – să te simţi bine. Este nevoie de un loc în care să ştii sigur că păşeşti pe acelaşi pământ pe care cosangvinii tăi crează şi trăiesc de mai bine de o mie de ani şi pe care nu trebuie să scorneşti poveşti ale originii pentru a demonstra zilnic faptul că acest pământ este al tău.

Şi mai este nevoie de ceva: să vii pe lume în limba străbunilor tăi. Este important ca atâta timp cât tu lucrezi din greu pentru familie, cel născut din sângele tău să nu fie legănat, adormit şi dezmierdat pe limba celor care s-au stabilit aici peste tine.

Să poată spune mai târziu în limba maghiară primul cuvânt şi nu în limba pe care o vorbesc angajaţii creşelor, care bineînţeles că nu sunt vinovaţi pentru faptul că în localitate nu există nici o creşă şi nici un cămin în limba maghiară.

Iar când va merge la şcoală, să nu încerce să-l înveţe limba statului ca şi când ar stăpâni deja ca pe o limbă maternă acea limbă străină, pentru el chineză. Şi să nu fie, din acest motiv, elev corigent, să nu fie dezavantajat la primul examen din viaţa sa.

Este nevoie de un loc în care, mergând de-a lungul străzii, să ştii că mergi pe pământul udat de sângele străbunilor tăi tocmai pentru ca tu să te simţi mereu bine pe acel meleag şi să priveşti cu fruntea sus, cu zâmbetul pe buze şi liniştea în suflet în ochii celor care vin peste tine.

Un loc în care toate pieţele, străzile, clădirile publice şi instituţiile sugerează că aici nu trăieşte un popor de slugi care renunţă benevol – cu paşi mari – la drepturile care i se cuvin şi nu revendică nimic, nici măcar cu paşi mici, din ceea ce i-a fost furat.

Aici nu trebuie să-şi aibă locul teama ta de politişti, de jandarmi, de militari sau de toţi cei care poartă uniforma celor care s-au stabilit aici peste tine sau care nu poartă uniformă în schimb din zel, din reflex sau poate căutând să profite, te toarnă.

Acesta nu poate fi locul în care i te adresezi unui funcţionar public întreţinut de poporul tău din dările tale, însă acesta nu cunoaşte sau nu vrea să vorbească limba vorbită de toţi compatrioţii tăi care trăiesc şi respiră aici, pe pământul natal al străbunilor tăi, apărat cu sângele.

Este nevoie de un loc în care bogăţiile subterane aflate sub tine nu migrează în buzunare străine şi nu îi îngraşă pe cei care nu au vărsat lacrimi pentru această patrie ci, pentru că au primit în dar acest pământ, îţi exploatează naţiunea şi fură bogăţiile naturale care ţi se cuveneau ţie.

În acel loc tu trebuie să faci legile. Doar cei aleşi din rândul cosangvinilor tăi şi împuterniciţi de tine te pot conduce. Doar ei pot spune ce este bine aici şi acum pentru tine şi micul tău popor. Care nici nu este atât de mic cum ai gândi.

Există în Europa o comunitate germană – care numără doar 50.000 de suflete – care se bucură de autonomie deplină pe teritoriul statului belgian. Chiar dacă această comunitate este de 14 ori mai mică decât cea a maghiarilor secui, are universităţi proprii în limba maternă şi autoguvernare proprie.

Este nevoie de un loc în care să-ţi trăieşti curajos viaţa, fără a pleca ochii şi fără a te autolimita. Un loc în care cosangvinii tăi ajunşi la nivele înalte să nu fie preocupaţi întreaga zi să-ţi pună beţe-n roate.

Este nevoie de un loc în care să te simţi bine. În care să poţi fii cel care eşti. Nu slugă călcată în picioare.

Haromszek, nr.5330 – 18.03.2008
Vor interveni în Parlamentul European şi în cel român/Să se pună capăt manifestărilor antimaghiare
Farkas Reka

În întreg Bazinul Carpatic se fac din nou simţite manifestări antimaghiare tot mai puternice şi trebuie să se ia măsuri foarte ferme împotriva lor – au subliniat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, europarlamentarul Sogor Csaba, Antal Arpad şi Tamas Sandor. Au considerat inacceptabil ceea ce s-a întâmplat la Cluj şi au atras atenţia asupra faptului că nu este vorba de un fenomen izolat. Antal Arpad a prezentat pagini web în care maghiarii sunt umiliţi şi pe care pot fi sesizate o serie de melodii, de inscripţii cu texte vulgare. Au reamintit de faptul că vineri, organizaţia extremistă Noua Dreaptă a împărţit şi prin Sfântu Gheorghe foi volante, respectiv de faptul că şi miercurea trecută fusese pusă la cale o provocare: la meciul de baschet, elevi ai Colegiului Mihai Viteazul au apărut cu pancarte pe care scria Pământul secuiesc, pământ românesc. S-a reuşit preîntâmpinarea conflictului însă era clar că elevii nu s-au dus acolo de capul lor – a opinat Antal Arpad.

Antal Arpad a afirmat că Noua Dreaptă este prezentă şi în oraşul nostru, anul trecut depunând oficial, de 1 decembrie, coroane la statuia lui Mihai Viteazul.

Tamas Sandor a apreciat drept periculos faptul că mulţi tratează cu superficialitate acţiunile Noii Drepte şi ale altor mişcări edificate pe ideologiile gărzii de fier.

Ştim că la un moment dat, şi parlamentul român va vota autonomia teritorială a Pământului Secuiesc. Nu azi, nu mâine, dar într-o zi va veni şi acest moment – asta dacă România vrea să rămână ţară europeană – a opinat Sogor Csaba.

Cei trei parlamentari au afirmat că vor face totul pentru a pune capăt manifestărilor antimaghiare din ce în ce mai puternice. Sogor Csaba va înainta o petiţie în Parlamentul European şi, atunci când va avea ocazia, va interpela. Antal şi Tamas vor atrage atenţia în parlamentul român: manifestările antimaghiare sunt mult mai periculoase pentru ţară decât revendicările autonomiste. În ceea ce priveşte paginile web, vor depune plângeri la poliţie şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Haromszek, nr. 5340 – 01.04.2008
1 Aprilie
Există soluţii!
Kuti Janos

Ne-a vizitat din nou o persoană care fericeşte naţiunea: Funar. El are soluţii în privinţa prosperării Pământului Secuiesc. Noi doar vorbim despre acest lucru, dar el ar face ceva în acest sens. Are planuri concrete. Afirmă că trebuie repatriate cele 50.000 de familii alungate din judeţele Harghita şi Covasna. Calculând câte 4 persoane de familie, ar fi vorba despre 200.000 de oameni. Aproape numărul total al locuitorilor zonei Trei Scaune. Fiecare familie va primi zece ari de pământ, în total 5000 de hectare. Dacă nu vor exista suprafeţe suficiente, acestea trebuie luate de la maghiari. Pentru mutarea persoanelor şi pentru construirea de case ar primi atâtea fonduri încât dacă le-ar investi şi le-ar cheltui, Pământul Secuiesc ar înflori deodată. În afară de acest lucru, maghiarii dispun de multe arme. Acestea ar trebui vândute ţinând cont de faptul că NATO are grijă de noi. Amenzile impuse din cauza utilizării drapelelor maghiare ar însemna alţi bani. Ar putea fi impuse amenzi şi pentru intonarea imnului ungar şi a celui secuiesc. În cazul în care nu va fi suficient de eficientă nici interzicerea funcţionării şcolilor maghiare, utilizarea limbii maghiare ar putea fi sancţionată. Chiar şi acasă. Pentru acest lucru în locuinţe ar trebui montate aparate de interceptare, care ar trebui supravegheate. Foarte mulţi oameni ar avea din nou de lucru! Ar putea fi amendată de asemenea utilizarea în limba maghiară a denumirilor geografice şi istorice. În domeniul construcţiilor ar putea lucra eventual şi maghiari, în cazul în care ar învăţa româneşte. În stadioane secuii ar învăţa cântece patriotice. Coloana sonoră ar fi asigurată de puştile mitralieră. Cei care au plecat din România în străinătate vor veni cu toţii înapoi aici. Sfântu Gheorghe va deveni metropolă. Fabricile închise ar trebui redeschise şi ca urmare o serie de oameni ar putea fi repuşi în funcţiile de conducere deţinute înainte de revoluţie. Nu ştiu ce se va întâmpla cu cei care au decedat între timp. Vor fi mutate şi mormintele acestora? Dacă nu se va realiza cifra de 50.000? Atunci ar trebui adoptată o lege în acest sens. Ar putea exista şi ideea schimbului de locuitori şi ca urmare ar putea fi soluţionată mai uşor problema locuinţelor repatriaţilor şi imigranţilor. Nu ştiu cum de nu şi-a adus aminte încă de cea mai bună soluţie şi anume modalitatea camerelor de gazare de tip -Hitler. Poate că şi-a adus aminte doar că nu vrea să vorbească deocamdată despre ea.

Haromszek, nr.5340 – 01.04.2008
În Moldova se învaţă în limba maghiară

Orele de limba maghiară sunt frecventate de 1.500 de copii ceangăi din Moldova – a declarat Hegyeli Attila, responsabil cu programul de învăţământ al Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova. În instituţiile de învăţământ ale statului, la orele de limba maghiară, care nu reprezintă o disciplină obligatorie, asistă 992 de elevi, iar cursurile extracurriculare de limba maghiară sunt frecventate de 500 de copii. În prezent, există posibilitatea predării limbii maghiare în 19 localităţi, dintre care în 15 localităţi orele sunt organizate în şcolile de stat. În prezent, în Moldova îşi desfăşoară activitatea 36 de profesori de limba maghiară. S-ar putea mări numărul elevilor care învaţă maghiara, având în vedere că în localităţile unde există deja posibilitatea predării limbii maghiare, nu toţi copiii participă la cursurile respective. Pe Pământul ceangăiesc, încă există aproximativ 20 de localităţi unde copiii cunosc această limbă. Extinderea sferei vorbitorilor de limbă maghiară necesită mai mulţi pedagogi. Cu toate că autorităţile centrale, adică inspectoratul şcolar judeţean din Bacău, nu mai împiedică activitatea profesorilor de limba maghiară, dar nici nu le susţin, pedagogii din zonă şi preoţii catolici pun beţe-n roată ceangăilor. Un exemplu în acest sens este întâmplarea din Tuta şi Valea Mare, unde elevii care învaţă limba maghiară au fost umiliţi în faţa colegilor lor români şi i-au scăzut nota la purtare.

Europai-Ido, nr. 7 – martie 2008
Acuzaţiile nefondate ale unui politician israelian la adresa Ungariei
Toth Gy. Laszlo

În ediţia din 1 martie 2008 a publicaţiei Magyar Nemzet a apărut un interviu interesant, realizat de Sitkei Levente cu Tomi Lapid – fost vicepremier al Israelului, preşedintele Institutului Jad Vasem. Acesta spunea: Nu ne-am stabilit în Israel pentru a convieţui alături de alte popoare ci pentru că în urma holocaustului ne-am dat seama că evreii au nevoie de un stat propriu. În legătură cu convieţuirea evreo-palestiniană, politicianul israelian a declarat ferm: convieţuirea nici nu intră în discuţie. Această opinie face abstracţie de faptul că în 1948, Statul Israel a luat fiinţă pe un teritoriu locuit totuşi de palestinieni.

Din cauza sporului demografic, numărul arabilor îl va depăşi în curând pe cel al evreilor, lucru care, într-o democraţie liberală în masă, ar duce la crearea unei situaţii absolut noi. Tocmai din acest motiv, premierul Israelului consideră că ţara sa ar trebui să renunţe la o parte din teritoriul istoric dacă doreşte ca Israelul să rămână un stat evreiesc şi democratic.

Conform persoanei intervievate, în Israel toţi sunt egali în faţa legii. Situaţia arabilor este însă mai rea, deoarece israeliţii se fac remarcaţi în principal în sfera intelectuală, în timp ce arabii sunt mai degrabă agricultori iar în rândul lor nu s-a format încă o pătură mijlocie care să poată reprezenta coloana vertebrală a societăţii arabe.

Politicianul israelian nu este mulţumit de situaţia din Ungaria. El a afirmat următoarele: Îşi permit mai mult decât îşi permiteau înainte. Nu este clar la cine face referire acest plural: la unguri, în general, sau doar la anumite partide? Nu se ştie nici în numele cui ia poziţie, în contextul de faţă, politicianul statului evreu, adică cine sunt cei care decid ce ne putem permite?

Dl. Lapid formulează şi alte obiecţii: aţi dus libertatea de exprimare până acolo încât sub umbrela ei, în Ungaria are loc cea mai groaznică propagandă a fasciştilor unguri. Ceea ce vă permiteţi azi în numele democraţiei, Garda Ungară de exemplu, nu există nicăieri altundeva în Europa. Ulterior adaugă: aceste fenomene afectează nu numai Israelul, dar au un efect rău şi asupra relaţiilor voastre cu America. În acest moment, este clar că Tomi Lapid nu este adeptul libertăţii de exprimare ci al democraţiei îngrădite. Politicianul israelian este puţin tendenţios atunci când aminteşte despre propadanga fasciştilor unguri şi Garda Ungară. De altfel, această organizaţie funcţionează în cadru constituţional, prin respectarea normelor statului de drept.

Opiniile intolerante ale lui Tomi Lapid nu prea ajută la convieţuirea evreilor cu alte popoare. Mulţi îşi mai amintesc încă de declaraţia lui Simon Peres, care afirma că Israelul a cumpărat Ungaria.

Haromszek, nr.5337 – 28.03.2008
Gheorghe Funar a fost la Sfântu Gheorghe/ Legi împotriva maghiarilor
Farkas Reka

Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, nu se dezminte. În cadrul conferinţei sale de presă de ieri, de la Sfântu Gheorghe, a avut o serie de ieşiri antimaghiare.

În primul rând a obiectat lipsa pregătirilor festive din oraş, deşi ar trebui semnalat printr-o mare de drapele şi o serie întreagă de manifestări faptul că în urmă cu 90 de ani, Basarabia i-a fost anexată României. De 18 ani încoace, UDMR încearcă să obţină autonomia etnică şi independenţa Transilvaniei, şi doar mulţumită PRM nu s-a întâmplat acest lucru. El a arătat că UDMR a înfiinţat PCM ca pe o barcă de salvare. A pomenit din nou despre faptul că în timpul purificărilor etnice de la începutul anilor 90 au fost alungate din judeţele Covasna şi Harghita 50.000 de familii de români. De asemenea, am aflat şi că în Transilvania există o serie întreagă de depozite de armament.

În opinia lui Funar, şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) a întocmit un raport despre armele şi muniţiile procurate cu ajutorul statului ungar, se cunosc exact locurile în care se află acestea însă şeful statului şi guvernul nu sunt dispuşi să ia la cunoştinţă acest lucru. Funar a prezentat detaliat cele două proiecte de lege ale PRM, aflate pe masa parlamentului. Unul dintre acestea ar urma să reglementeze restabilirea familiilor de români alungaţi, respectiv sprijinirea celor care doresc să vină aici. Cel de-al doilea proiect de lege poartă titlul Lege pentru liniştea românilor şi a României. Acesta ar urma să interzică şcolile, universităţile maghiare autonome, să reintroducă utilizarea numai în limba română a denumirilor geografice şi istorice, să interzică emisiunile în limba maghiară ale posturilor publice de televiziune şi radio, să îndepărteze toate inscripţiile în limba maghiară.

De altfel, Gheorghe Funar a venit la Sfântu Gheorghe pentru coordonarea pregătirilor în vederea alegerilor locale, însă la sediu a fost primit doar de 5-6 membri de partid.

Haromszek, nr.5336 – 27.03.2008
Manifestările antimaghiare sunt tot mai puternice
Ferencz Csaba

În România, forţele vechiului regim continuă să genereze o atmosferă antimaghiară; în contextul anului electoral, naţionalismul este tot mai puternic – a afirmat europarlamentarul Tokes Laszlo în cadrul întrevederii pe care a avut-o ieri, cu preşedintele Paramentului European, Hans-Gert Pottering.

Tokes i-a înmânat acestuia un pachet de documente, care conţine între altele iniţiativa privind seria de manifestări intitulată O Europă Creştină, documente referitoare la confruntarea cu trecutul comunist şi poziţii vizând situaţia maghiarimii din România.

Atitudinea de respingere manifestată în România faţă de aspiraţiile autonomiste ale maghiarimii transilvănene este de neînţeles având în vedere, pe de-o parte, că autodeterminarea comunitară este o practică acceptată în Europa iar pe de altă parte, că autonomia maghiară nu periclitează integritatea teritorială a României – a afirmat Tokes.

Sf. Gheorghe, 03.04.2008

Comentarii

comments powered by Disqus