Știri din Basarabia

Știri din Basarabia

10 aprilie 2008

Pragul electoral pentru alegerile parlamentare a fost majorat până la 6%

Parlamentul a majorat pragul minim de accedere în legislativ a unui partid sau organizaţie social-politică de la 4 la 6 la sută. Parlamentul a aprobat joi, 10 aprilie, o serie de modificări şi completări la Codul electoral, cu votul a 62 de deputaţi, transmite Info-Prim Neo.

Pragul minim de reprezentare la nivel de 6% a fost susţinut de fracţiunile Partidului Comuniştilor şi Partidului Popular Creştin-Democrat. Liderul PPCD, Iurie Roşca, a declarat în cadrul dezbaterilor parlamentare că pragul de 6% nu afectează nici într-un fel normele democratice, menţionând totodată că nu există în acest sens o normă europeană unică. Vicespicherul s-a arătat încrezător că PPCD va reuşi să întrunească un număr suficient de voturi pentru a accede în viitorul Parlament.

Preşedintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a pledat pentru menţinerea pragului la nivel de 4%. Deputatul a reamintit că în 2005 Parlamentul a redus pragul de la 6 la 4% la recomandarea Consiliului Europei, OSCE, Parlamentului European şi observatorilor internaţionali în campania electorală, care au atenţionat că pragul de 6% este prea mare pentru R. Moldova. Diacov a subliniat că un prag mare distorsionează voinţa poporului pentru că multe voturi trec de la un partid la altul, ceea ce face ca Parlamentul să nu mai fie unul reprezentativ.

Deputatul comunist, Vadim Misin, a ţinut să precizeze că în 2005 consultanţii internaţionali, doar au recomandat reducerea pragului până la 4%, dar au specificat că este de competenţa Parlamentului să decidă limita. Potrivit lui Misin, în majoritatea statelor europene pragul electoral este de 5%, iar în mai mult de 10 ţări – de 6%.

Propunerea lui Dumitru Diacov de a menţine pragul electoral existent a fost susţinută doar de 15 deputaţi. Majoritatea parlamentară a respins şi alte două propuneri ale preşedintelui PD. Deputatul propusese ca TV publică să ofere în campania electorală doar timpi gratuiţi de antenă, în mod egal tuturor candidaţilor, iar ordinea de înscriere în buletinele de vot să fie stabilită prin tragere la sorţi la sfârşitul campaniei electorale.

Noua redacţie a Codului electoral prevede că tragerea la sorţi va fi efectuată zilnic.

Alte modificări ale Codului se referă la excluderea noţiunii de „blocuri electorale”, interdicţia de a se înscrie în cursele electorale pentru persoanele condamnate prin hotărâre definitivă a instanţei de judecată, care au antecedente penale nestinse, stabilirea pentru publicitatea electorală prin intermediul reţelei de telefonie mobilă şi internet a unor reglementări similare publicităţii din presa scrisă.

Codul a fost, de asemenea, completat cu o prevedere care interzice deputaţilor să deţina dublă cetăţenie. Aceasta stipulează că în momentul înregistrării, candidatul va declara pe proprie răspundere deţinerea cetăţeniei altui stat, iar în momentul validării mandatului de deputat – va confirma documentar renunţarea la cetăţenia altui stat sau retragerea cererii privind obţinerea acesteia. Potrivit autorilor, această normă a fost preluată din legislaţia Lituaniei.

Info-Prim Neo

11 aprilie 2008

„Edinaia Gagauzia” avertizează în legatură cu desfăşurarea unor acţiuni de protest

Mişcarea obştească „Edinaia Gagauzia” avertizează în legatură cu posibilitatea desfăşurării unor acţiuni de protest în cazul invalidării alegerilor în circumscripţiile în care pentru Adunarea Populară au fost aleşi deputaţi susţinători ai formaţiunii, transmite Info-Prim Neo.

Într-un comunicat al Comitetului executiv „Edinaia Gagauzia” se menţionează că reprezentanţii puterii centrale s-au folosit la maximum de resurse administrative în alegerile din autonomie. Mai ales în turul doi de scrutin, la 30 martie, au fost implicaţi angajaţi ai structurilor de forţă care au exercitat presiuni asupra alegătorilor.

Reprezentanţii mişcării afirmă că dispun de informaţii privind folosirea în continuare a resurselor administrative, presiunea fiind exercitată actualmente asupra deputaţilor nou aleşi, susţinători ai mişcării.În cazul în care aceştia nu cedează, se recurge la presiuni asupra organelor judecătoreşti în scopul invalidării alegerilor în acele circumscripţii.

„Mişcarea obştească “Edinaia Gagauzia” declară că, în cazul exercitării de presiuni asupra organelor de judecată în scopul nerecunoaşterii atribuţiilor deputaţilor aleşi legal, adepţi ai mişcării noastre, ne rezervăm dreptul organizării mitingurilor de protest, adoptării unor măsuri adecvate în vederea apărării democraţiei, drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor statului nostru”, se spune în comunicat.

“Edinaia Gagauzia” solicită reprezentanţilor OSCE şi ai misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova să susţină validarea rezultatelor turului doi de scrutin în alegerile pentru Adunarea Populară.

Info-Prim Neo

SUA vor sprijini orice pas pentru reglementarea transnistreană

SUA vor susţine orice pas îndreptat spre reglementarea conflictului transnistrean, a declarat, vineri, presei de la Tiraspol, Michael Kirby, Ambasadorul SUA în R. Moldova, care a avut o întrevedere cu preşedintele Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Evgheni Sevciuc.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, diplomatul a salutat întrevederea de vineri de la Bender între Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, şi liderul transnistrean, Igor Smirnov, prima din ultimii şapte ani. “Se va vedea în viitor cât de utilă a fost întrevederea. Dar fiecare dintre noi îşi doreşte ca oamenii din acest teritoriu să prospere. Astfel, orice pas pentru reglementare va fi primit pozitiv”, a declarat Kirby.

Evgheni Sevciuc de asemenea a dat o apreciere pozitivă “întrevederii preşedinţilor Moldovei şi Transnistriei” şi faptului că ea a avut loc, menţionând că asemenea întrevederi oferă posibilitatea de discutare a numeroaselor probleme. Sevciuc şi-a exprimat speranţa că “în cadrul dialogului de azi vor fi elaboraţi paşi concreţi, care vor contribui la dezvoltarea economiei Transnistriei şi Moldovei, la simplificarea circulaţiei transportului prin graniţa moldo-transnistreană”.

“Partea transnistreană nu a renunţat la negocieri niciodată şi nu se opune reluării lor. Eu cred că e nevoie de întrevederi şi discuţii asupra problemelor acumulate şi cu conducerea Moldovei, inclusiv cu Preşedintele Parlamentului. Trebuie să găsim aspectele comune, care pot fi rezolvate azi, pentru ca viaţa oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului să devină mai bună de pe urma acestui dialog”, a subliniat spicherul tiraspolean.

Infotag

Şeful Misiunii OSCE Philip Remler salută dialogul dintre Preşedintele R. Moldova şi liderul transnistrean

Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Philip Remler, a salutat astăzi reluarea dialogului direct dintre Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, şi liderul transnistrean, Igor Smirnov, transmite DECA-press cu referinţă la un comunicat OSCE.

Amintim că Voronin şi Smirnov s-au întâlnit astăzi la Bender pentru prima dată în ultimii aproape şapte ani.

“Această întâlnire a fost un prim pas, ce ar putea pava calea spre reluarea negocierilor de reglementare în format 5+2, precum şi spre constituirea grupurilor de lucru în problematica măsurilor de promovare a încrederii”, a declarat Ambasadorul Remler.

Şeful Misiunii i-a apreciat pe cei doi lideri pentru voinţa politică demonstrată, precizează DECA-press.

DECA-press

Vladimir Voronin şi Igor Smirnov s-au înţeles în privinţa reluării negocierilor în formatul “5+2”

Întrevederea Preşedintelui Republicii Moldova cu liderul Transnistriei (prima din ultimii şapte ani), care a avut loc, vineri, la Bender, a durat 1,5 ore. Preşedintele Vladimir Voronin a ieşit din incinta administraţiei or. Bender la orele 13.30, ora locală, şi a plecat la Chişinău, transmite reporterul Agenţiei INFOTAG din Bender.

Igor Smirnov a mai rămas în clădire, fiind aşteptat de câţiva jurnalişti, chiar dacă s-a anunţat că nu vor fi declaraţii pentru presă. Se aşteaptă ca rezultatele întrevederii să fie făcute publice de serviciile de presă ale celor doi lideri.

O sursă din administraţia lui Smirnov a comunicat reporterului Agenţiei INFOTAG că la întrevedere părţile au convenit asupra reluării negocierilor în formatul “5+2”. Data şi locul primei runde de tratative vor fi anunţate suplimentar.

Potrivit sursei, Preşedintele Vladimir Voronin a promis să analizeze posibilitatea de înlocuire a regimului operaţiunilor de export-import ale agenţilor economici transnistreni cu unul mai puţin dur şi să intervină cu un demers pe lângă Uniunea Europeana în vederea ridicării interdicţiei de intrare pe teritoriul Uniunii Europene, aplicate unui număr de 17 funcţionari din administraţia transnistreană.

“Reluarea negocierilor în formatul “5+2” a fost principala chestiune la întrevedere. Părţile au căzut de acord că acum au fost create condiţii bune pentru rezolvarea definitivă a problemei. Alte detalii nu vor fi discutate, pentru că negocierile în format complet trebuie să aiba loc în formatul “5+2”. Ambele părţi, de asemenea, sunt de acord cu aceasta. Astfel, ele vor avea de stabilit data şi locul întrevederii experţilor în acest format. La viitoarele tratative în formatul “5+2” va fi abordată o singură problemă – proiectele de documente privind statutul regiunii Transnistrene în componenţa Republicii Moldova. Întrevederea de azi trebuie să aibă un singur rezultat – stabilirea datei şi a locului rundei de negocieri în formatul “5+2”. Această poziţie a fost coordonată cu toate părţile negocierilor în acest format – Rusia, Ucraina, OSCE precum şi Uniunea Europeană şi SUA, care au rolul de observatori”, a afirmat sursa.

Voronin şi Smirnov s-au înţeles să se întâlnească în timpul unei convorbiri telefonice, avute pe 7 aprilie. Pregătirile de întrevedere s-au ţinut în mare secret, data şi locul acesteia nu au fost anunţate. Presa a aflat despre întrevedere abia după ce aceasta a început. Întâlnirea a avut loc la sediul şefului administraţiei or. Bender – al doilea centru administrativ ca mărime din Transnistria, situat pe malul drept al Nistrului, dar inclus administrativ în componenţa Transnistriei. La Bender, au avut loc cele mai sângeroase evenimente, în perioada conflictului armat din 1992.

Infotag

Preşedintele Moldovei şi liderul transnistrean au convenit asupra unei serii de întrevederi

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi liderul Transnistriei, Igor Smirnov, au convenit asupra continuării întrevederilor în vederea rezolvării pe etape a tuturor problemelor care s-au acumulat între Chişinau şi Tiraspol, se spune într-un comunicat difuzat de serviciul de presa al Preşedintelui Republicii Moldova, după întrevederea şefului statului cu liderul de la Tiraspol, care a avut loc, vineri, la Bender.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, în comunicat se spune că în cadrul întrevederii Vladimir Voronin şi Igor Smirnov au discutat despre noi posibilităţi de dezvoltare a dialogului între Chişinău şi Tiraspol, au trasat o serie de paşi concreţi pentru dezvoltarea procesului de negocieri. Ei au ajuns la poziţia unanimă privind convocarea neîntârziată a grupurilor de lucru mixte pentru întărirea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol. Activitatea grupurilor de lucru urmează să propună un spectru de proiecte concrete în domeniile dezvoltării infrastructurii, construcţiei de drumuri, al securităţii şi dezarmării, în sfera socială şi cea cultural-umanitară.

Voronin a menţionat că atmosfera constructivă care s-a creat în reglementarea transnistreană permite Republicii Moldova să adreseze Uniunii Europene şi SUA iniţiativa de anulare a restricţiilor de vize în privinţa conducătorilor Transnistriei. Igor Smirnov a declarat, la rândul său, că, conducerea Transnistriei anulează restricţia de circulaţie între două maluri ale Nistrului pentru toţi reprezentanţii conducerii Republicii Moldova.

Serviciul de presă nu se refera la reluarea procesului de negocieri în formatul “5+2”. Reporterul Agenţiei INFOTAG a aflat că acesta a fost unul dintre subiectele principale ale întrevederii, dar nu s-a luat vreo decizie concretă de reluare a tratativelor.

Ministrul de externe al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Valeri Litkai, care a participat la întrevedere, a declarat presei că “discuţiile despre reluarea negocierilor sunt încă premature”. “Este bine că o atare întrevedere a avut loc. Şi s-a convenit ca asemenea întrevederi să mai fie, noi avem la ce să lucrăm”, a conchis Litkai.

Infotag

La întrevederea de la Bender, Vladimir Voronin şi Igor Smirnov au exprimat un “optimism rezervat”, anunţă serviciul de presă al lui Smirnov

La intrevederea de vineri Vladimir Voronin şi Igor Smirnov au exprimat un optimism rezervat vizavi de viitorul proces de negocieri, se spune într-un comunicat al serviciului de presă al liderului autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene (RMN), care a difuzat un rezumat complet al întrevederii, transmite Agenţia INFOTAG.

În comunicat se spune că Voronin este de părere că săptămâna viitoare se va putea vorbi despre reluarea amplă a negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul “5+2”. Interlocutorii au abordat perspectivele şi mersul reglementării moldo-transnistrene, posibilităţile de reluare a consultărilor pentru identificarea modelului de edificare a unor relaţii de vecinătate între republici; partea transnistreană şi-a reiterat ataşamentul faţă de reglementarea relaţiilor moldo-transnistrene prin mijloace paşnice, politice, în cadrul dialogului constructiv şi bazat pe drepturi egale, între organele abilitate ale puterii de stat din Transnistria şi Moldova. O atenţie specială a fost acordată aspectelor practice ale reglementării, cu impact asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor din cele două republici, inclusiv anularea barierelor administrative în dezvoltarea economiei în întreaga regiune.

În comunicat se expun cuvintele lui Voronin, că asemenea întrevederi vor deveni regulate, iar convorbirile telefonice vor fi întreţinute după necesitate. În plus, ne-am înţeles că părţile vor constitui grupuri de lucru care vor studia problemele din relaţiile dintre noi, inclusiv, măsurile de încredere pe care le-am lansat mai înainte. Constituirea acestor grupuri şi activitatea la care ele vor proceda neîntârziat, cred eu, chiar săptămâna viitoare, au premise să ne pregatească să ne apropiem poziţiile în măsura care să ne permită să propunem demararea unor negocieri ample în formatul “5+2”, a spus Voronin.

Serviciul mai transmite că Smirnov a spus că a avut două chestiuni pentru întrevederea cu Voronin “prima – înmânarea acordului de prietenie şi colaborare între Republica Moldovenească Nistreană şi Republica Moldova, care, în viziunea noastră (luând în calcul toate referendumurile care au avut loc) tocmai ar fi oferit o soluţie pentru toate problemele. A doua – eliminarea tuturor barierelor economice şi de altă natură în circulaţia mărfurilor şi a persoanelor în vederea continuării activităţii”, a afirmat Smirnov.

El a menţionat că Voronin a promis să solicite comunităţii europene ridicarea restricţiilor de circulaţie în privinţa liderilor administraţiei transnistrene, iar Tiraspolul, ca răspuns, va ridica interdicţia intrării demnitarilor moldoveni pe teritoriul transnistrean. Smirnov a acordat o atenţie specială necesităţii respectării principiului egalităţii părţilor, asupra căruia s-a convenit anterior, şi a subliniat că o soluţie viabilă durabilă nu poate fi gasită în condiţiile presiunilor constante asupra unei părţi implicate în conflict. “Astfel, cred că îndeplinind şi voinţa poporului, şi voinţa poporului moldovenesc, avându-l în vedere pe Vladimir Nicolaevici, noi vom găsi acelaşi limbaj în abordare pentru rezolvarea problemelor. Lucrul cel mai important este ca aceasta să nu împiedice viaţa oamenilor care locuiesc în Moldova şi în RMN”, a accentuat Smirnov.

Surse din administraţia de la Tiraspol au comunicat Agenţiei INFOTAG că Moldova a insistat ca la întrevedere să nu fie simboluri de stat, ca să nu se creeze aparenţa unor negocieri interstatale, asupra cărora insistă partea transnistreană, care a elaborat acordul de prietenie şi colaborare între Republica Moldovenească Nistreană şi Republica Moldova. Iniţial, pe masa de negocieri au fost puse drapelele de stat ale părţilor, iar după începutul întrevederii au fost eliminate, la rugămintea lui Vladimir Voronin. Pe fotografiile făcute de operatorii personali ai celor doi lideri se vede că drapelele au fost pe masă doar la începutul întrevederii.

Infotag

14 aprilie 2008

R. Moldova solicită României trecerea mai operativă a frontierei, în zilele de Paşti

În perioada Sărbătorilor de Paşti, trecerea frontierei moldo-române ar putea fi mai eficientă şi mai operativă. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a transmis o solicitare în acest sens autorităţilor de la Bucureşti.

Constantin Burghiu, director adjunct al Departamentului Afaceri Consulare al MAEIE, a comunicat Agenţiei INFOTAG că în anul trecut în această perioadă au fost înregistrate mai multe cazuri când cetăţenii moldoveni au întâmpinat deficienţe la trecerea frontierei. “Au parvenit plângeri că cetăţenii noştri au fost nevoiţi să plătească bani pentru a trece hotarul, chiar dacă totul era în regulă. În acest context solicităm autorităţilor române organizarea cât mai eficientă a procedurii de trecere a frontierei române”, a precizat Burghiu.

El a mai spus că, tradiţional, de Paşti, fluxul de călători care trec hotarul pentru a reveni acasă se dublează.

Din 1 ianuarie, 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, moldovenii pot călători în această ţară doar cu viză, care se eliberează gratis.

Infotag

Comentarii

comments powered by Disqus