La început de drum

La început de drum

Procesele legate de profundele transformări socio-culturale care marchează civilizaţia globală şi societatea românescă în zorii secolului XXI, suscită discuţii teoretice şi o regândire conceptuală a fenomenelor care au o puternică influenţă, nu neapărat pozitivă, asupra vieţii materiale şi spirituale a spaţiului etno-cultural românesc. Discuţii care să avertizeze şi, totodată, să remodeleze categoriile existenţiale cu care suntem obişnuiţi în viaţa cotidiană. AXA, nu este o expresie publicistică a pretinselor alianţe geostrategice în care se crede ancorată actuala conducere a statului român, şi este departe de a-şi propune instituirea unor pivoturi strategice care să pună presiune şi angajamente suplimentare pe şi aşa vulnerabila societate românească, în trecerea într-o nouă eră. AXA este, prin urmare, un răspuns românesc la provocările cu care se confruntă societatea românească şi lumea contemporană, în ansamblu, în cadrul unei ere deloc ospitaliere.

Noul mileniu, ca de altfel adesea în istoria recentă, a găsit societatea românească vulnerabilă politic, economic şi cultural, vulnerabilitate care alimentează şi mai mult handicapul de dezvoltare, devenit deja cronic. Un popor aşezat pe un teritoriu binecuvântat de Dumnezeu, care a avut, în toate timpurile, o elită intelectuală cu un cuvânt greu de spus în civilizaţia mondială, aşteaptă astăzi cu nerăbdare beneficiile unei tardive tranziţii, spre o societate cu adevărat prosperă. Integrat plenar în structurile euroatlantice, statul român a perceput aceste reorientări strategice ca pe un scop în sine şi, prin urmare, efectele pe termen scurt a acestora sunt de cele mai multe ori negative. Nu există un proiect strategic pe termen lung, care să valorifice integral potenţialul poporului român şi să asigure o prestaţie demnă, şi pe deplin meritată, a neamului românesc în Europa şi în lume. România, odată ancorată în aceste structuri, ar trebui să devină o societate de succes care să stârnească invidia celora din jur, şi nu să exporte forţă de muncă privită circumspect în unele state occidentale, iar cultura şi spiritualitatea românească să devină un balsam pentru întregul spaţiu european.

Discuţiile lansate în paginile acestui săptămânal, au menirea principală să cultive aceste virtuţi nevalorificate ale societăţii româneşti şi să elucideze o serie de subiecte, nu totdeauna plăcute pentru clasa politică românească.

Comentarii

comments powered by Disqus